Stigla je sezona šljiva, zdrave voćke koja se može pripremati na mali milijun načina. Ususret jeseni ni jedna smočnica nije potpuna bez ukusnog džema koji s lakoćom možete napraviti sami, umjesto da tražite onaj savršen na policama dućana. Šljiva se odlično slaže s kruškama, još jednom voćkom zbog koje volimo kasno ljeto, a u kombinaciji s đumbirom osvojit će i sladokusce najistančanijeg ukusa…
Ako ste veliki ljubitelj šljiva i krušaka, šteta bi bilo uživati u njima samo dok im traje sezona. Kako biste što dulje mogli jesti svoje omiljene voćke, iskoristite ih za izradu slasnog džema koji može potrajati sve do zimskih mjeseci.
Džemovi i marmelade tradicionalan su doručak, a mogu poslužiti i kao odlična baza za pripremu kolača i drugih ukusnih slastica.
Šljive su u narodu najpoznatije kao lijek za regulaciju probave, no njihove su zdravstvene prednosti višestruke jer u sebi kriju mnoštvo vitamina i minerala kao što su C, B, E i K vitamini, kalij, fosfor i željezo.
Spojite li ih sa sočnim i superzdravim kruškama, organizmu ćete podariti prijeko potrebne nutrijente, a kao točka na ‘i’ dolazi đumbir koji podiže okus i čini čuda za zdravlje.
Ako vas je ova kombinacija privukla, isprobajte je u obliku brzog i finog džema s kojim ćete poželjeti započeti svaki dan.
RECEPT
Sastojci:
- 1 kg šljiva
- 4 srednje velike kruške
- sok 1 limuna
- 1 žlica naribanog svježeg đumbira ili 1 žličica suhog
- 400 g šećera
- 1 paketić sredstva za pripremu džema
Postupak:
Šljive očistite od koštica i narežite na manje komade. Kruške očistite i narežite na kockice te odmah prelijte limunovim sokom. Voće stavite u velik lonac te pospite đumbirom.
Dio šećera pomiješajte sa sredstvom za pripremu džema (prema uputi na pakiranju) te ga dodajte voću. Promiješajte i stavite na srednje jaku vatru.
Kad zakipi, postupno uspite ostatak šećera te, neprestano miješajući, kuhajte dok se šećer ne rastopi, a smjesa ponovno zakipi.
Tada kuhajte još 3 minute. Po potrebi skinite pjenu. Još vruće ulijte u vruće sterilizirane staklenke, zatvorite i ostavite da se ohladi.
Foto: Instagram