Nakon dva tjedna uživanja u blagdanskoj trpezi i kaloričnoj hrani, vrijeme je da se posvetite čišćenju organizma i okrenete izradi domaćih slastica koje neće ostaviti dodatnog traga na vašoj liniji. Umjesto da kupujete džemove pune šećera i konzervansa, u manje od pola sata napravite domaći od naranče i mrkve koji ćete obožavati jesti za doručak ili pak uz palačinke. Recept potražite u nastavku…
Početak godine idealno je vrijeme da odmorite organizam od kalorične hrane i nezdravih slastica, a jedno od najboljih slatkih rješenja su domaći džemovi koji s lakoćom uspijevaju i početnicima.
S obzirom na to da je u zimskim mjesecima važno povećati unos vitamina A i C, kako biste zaštitili organizam i spriječili šanse za prehladom, napravite džem od naranče i mrkve koji će obožavati i mali i veliki.
Ovaj namaz idealan je izbor za doručak, a sjajno se slaže i s palačinkama. Također, neki će ga spojiti i s pilećim mesom za malo drugačiju slano-slatku kombinaciju. U nastavku donosimo jednostavan recept za najukusniji džem bez puno kalorija.
RECEPT
Sastojci:
- 6 naranči
- 30 dkg mrkve
- 60 dkg šećera
- 20 dl vode
- 1 vanilin šećer
- 1/2 vrećice želina
Postupak:
Tri naranče oguliti, odstraniti bijele kožice i potpuno čisto meso voćke nasjeckati na komadiće, a preostale tri naranče iscijediti u sok. Mrkvu oguliti i što sitnije naribati pa u lonac s debljim dnom (koji je idealan za kuhanje džemova) ubaciti narezane naranče, ribanu mrkvu, sok od naranče, vodu, šećer i vanilin šećer.
Sve dobro izmiješati i kuhati na srednje jakoj vatri uz neprestano miješanje dok ne zavrije. Smanjiti vatru i kuhati još desetak minuta i dalje uz neprestano miješanje. Želin pomiješati sa žličicom ili dvije šećera i umiješati u smjesu pa kad opet zavrije, kuhati još oko 3-5 minuta uz stalno miješanje.
Marmelada je spremna za uliti u čiste i zagrijane staklenke, zatvoriti i okrenuti na poklopac te pustiti da tako stoji 10-ak minuta. Okrenuti na pravu stranu i pustiti da se potpuno ohladi.
Foto: Instagram