Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Dovedite bolonjez umak do savršenstva! Imamo tajni sastojak koji će ovaj klasik učiniti ukusnijim nego ikada

Bolonjez umak talijanski je klasik kojemu je teško odoljeti, a svaka osoba spravlja ga na svoj način. Ipak, postoje neke metode i trikovi pomoću kojih ga u trenu možete dovesti do savršenstva. Slavni kuhari uvijek savjetuju da sve namirnice budu narezane na komadiće jednake veličine, a želite li izvući maksimum iz okusa vašeg umaka, bit će vam potreban samo jedna (neočekivani!) tajni sastojak…

Svatko spravlja bolonjez umak na svoj način: neki stavljaju puno povrća (poput mrkve i celera), neki dodaju posebno vino kako bi umak bio ‘drugačiji’, a neki posebne ‘tajne’ začine.

Kladimo se da ovaj poseban tajni sastojak još nikad niste upotrijebili – prah za instant kavu!

Dovoljno je posuti jednu žlicu po mljevenom mesu, kratko prijati, a zatim dodati temeljac, pasirane rajčice ili vino.  Kava će dati aromi umaka još više dubine te će savršeno izbalansirati kisele rajčice.

U nastavku donosimo recept za savršen bolonjez umak koji će nakon jednog spravljanja postati dio vaše osobne kuharice.

RECEPT

Sastojci:

  • ½ kg mljevenog junećeg mesa
  • ½ kg mljevenog svinjskog mesa
  • 50 grama dimljene slanine
  • grančica ružmarina
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 stapke celera
  • 2 konzerve pelata od 400 ml
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 800 ml vode
  • malo maslinova ulja
  • sol i papar po želji
  • žlica praha za instant kavu

Postupak:

Nasjeckajte listiće ružmarina i stavite ih pirjati na malo maslinova ulja. Dodajte nasjeckanu slaninu. U lonac dodajte mljevenu junetinu i svinjetinu koju ste prethodno posuli prahom za instant kavu i pirjajte uz često miješanje sve dok meso ne dobije lijepu smeđu boju. Za to će vam biti potrebno otprilike deset minuta.

U blenderu nasjeckajte luk, mrkve i celer na istu veličinu kao i mljeveno meso. Stavite povrće u lonac i pirjajte desetak minuta. Mesu i povrću dodajte koncentrat rajčice i pelate. Dobro promiješajte i ulijte vodu.

Smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha oko 90 minuta. Poslužite uz tjesteninu i malo naribanog parmezana.

Foto: Instagram





Slični članci