Bolonjez umak talijanski je klasik kojemu je teško odoljeti, a svaka osoba spravlja ga na svoj način. Ipak, postoje neke metode i trikovi pomoću kojih ga u trenu možete dovesti do savršenstva. Slavni kuhari uvijek savjetuju da sve namirnice budu narezane na komadiće jednake veličine, a želite li izvući maksimum iz okusa vašeg umaka, bit će vam potreban samo jedna (neočekivani!) tajni sastojak…
Svatko spravlja bolonjez umak na svoj način: neki stavljaju puno povrća (poput mrkve i celera), neki dodaju posebno vino kako bi umak bio ‘drugačiji’, a neki posebne ‘tajne’ začine.
Kladimo se da ovaj poseban tajni sastojak još nikad niste upotrijebili – prah za instant kavu!
Dovoljno je posuti jednu žlicu po mljevenom mesu, kratko prijati, a zatim dodati temeljac, pasirane rajčice ili vino. Kava će dati aromi umaka još više dubine te će savršeno izbalansirati kisele rajčice.
U nastavku donosimo recept za savršen bolonjez umak koji će nakon jednog spravljanja postati dio vaše osobne kuharice.
RECEPT
Sastojci:
- ½ kg mljevenog junećeg mesa
- ½ kg mljevenog svinjskog mesa
- 50 grama dimljene slanine
- grančica ružmarina
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 stapke celera
- 2 konzerve pelata od 400 ml
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 800 ml vode
- malo maslinova ulja
- sol i papar po želji
- žlica praha za instant kavu
Postupak:
Nasjeckajte listiće ružmarina i stavite ih pirjati na malo maslinova ulja. Dodajte nasjeckanu slaninu. U lonac dodajte mljevenu junetinu i svinjetinu koju ste prethodno posuli prahom za instant kavu i pirjajte uz često miješanje sve dok meso ne dobije lijepu smeđu boju. Za to će vam biti potrebno otprilike deset minuta.
U blenderu nasjeckajte luk, mrkve i celer na istu veličinu kao i mljeveno meso. Stavite povrće u lonac i pirjajte desetak minuta. Mesu i povrću dodajte koncentrat rajčice i pelate. Dobro promiješajte i ulijte vodu.
Smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha oko 90 minuta. Poslužite uz tjesteninu i malo naribanog parmezana.
Foto: Instagram