Sezona uživanja u ostacima blagdanske hrane polako se bliži kraju. Ako ste se već zasitili silnih kolača koje ste pripremali za Božić, a jede vam se nešto slatko, radije posegnite za laganim voćnim slasticama koji ne zahtijevaju puno vremena, novca ni truda. Žudite li za osvježavajućim desertom, isprobajte pečene nadjevene jabuke u kojima mogu uživati i vegani…
Jabuka obiluje vitaminima i pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava. Prema brojnim istraživanjima, ova voćka može smanjiti rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara pa je valja redovito konzumirati.
Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama nalaze u lako iskoristivom obliku. Usto, ova namirnica koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.
Ako vam se jede nešto slatko, a da je brzo gotovo, počastite se pečenim jabukama s nadjevom od zobenih pahuljica i drugih aromatičnih dodataka. Recept prilagođen i veganskoj prehrani donosimo u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
4 jabuke gala
sok jednog limuna
1/3 šalice omekšalog kokosovog ulja
1/2 šalice brašna (pšeničnog ili integralnog)
1/4 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice zobenih pahuljica
žličica cimeta
prstohvat soli
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Jabuke prerežite po pola i očistite od koštica i ostavite sa strane položene na pleh. U posudi pomiješajte kokosovo ulje, brašno, zobene pahuljice, šećer, cimet i sol.
Rukama umijesite sve sastojke dok ne dobijete mrvice veličine graška. Brašno ne smije ostati suho, već se mora lijepo sjediniti s ostalim sastojcima. Polovice jabuka napunite dobivenim nadjevom tako da napravite mali brežuljak.
Poškropite napunjene jabuke limunovim sokom. Pecite ih 35-40 minuta, odnosno dok ne omekšaju i počnu puštati sok. Kada su gotove, ostavite ih da se malo ohlade, oko 15 minuta. Pečene jabuke poslužite tople uz sladoled od vanilije, skyr ili grčki jogurt.
Foto: Instagram