Breskve se još uvijek mogu kupiti na tržnicama i u većini supermarketa. Ova moćna voćka obiluje brojnim važnim vitaminima i mineralima te može poslužiti kao baza pripremu fantastičnih slastica. Ako ih još niste probali u obliku sočnog cobblera, sada je pravo vrijeme da to učinite…
Sočna i ukusna breskva odličan je izvor mnogih važnih nutrijenata. Zahvaljujući snažnim antioksidansima – vitaminima C i E, ovo voće može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.
Antioksidansi štite stanice od negativnog djelovanja slobodnih radikala i sprječavaju brojne zdravstvene probleme. Također, vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i baterijskih infekcija te bolesti dišnih puteva.
Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida te lijepe i zdrave kože. Zbog svih navedenih svojstava, posebno ih se preporučuje konzumirati ljeti. Ako ih imate kod kuće, upotrijebite ih za pripremu sočnog i aromatičnog cobblera.
Ovaj pomalo neuredni desert osmislili su najraniji američki doseljenici koji su, po uzoru na tradicionalni britanski puding, htjeli novom podneblju prilagoditi okuse svoga doma. Recept donosimo u nastavku.
RECEPT
Za voćni nadjev:
8 svježih breskvi
50 g smeđeg šećera
50 g bijelog šećera
žlica cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
žlica ekstrakta vanilije
30 g kukuruznog škroba
Za tijesto:
120 g brašna
100 g bijelog šećera
žlica cimeta
prstohvat soli
žličica praška za pecivo
115 g maslaca (hladnog i narezanog na kockice)
60 ml vode
Za preljev:
4 žlice šećera
žlica cimeta
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 220°C. U zdjeli pomiješajte sve sastojke za voćni dio i ostavite ih da odstoje dok pripremate tijesto. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke i miješajte dok se potpuno ne sjedine.
Dodajte kockice maslaca pa ih prstima gnječite sa suhim sastojcima dok ne dobijete teksturu koja podsjeća na grubi pijesak. Gumenom špatulom umiješajte vodu i dobro sjedinite.
Žlicom prebacite voćni dio u duboki kalup za pitu. Potom dodajte žlicu po žlicu tijesta na vrh breskvi. Za preljev pomiješajte šećer i cimet. Zalijte ga preko ostalih sastojaka pomoću žlice i sve pecite oko 30 minuta. Po želji, poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Foto: Instagram