Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Aromatična krem juha od pečenog češnjaka s prepečencem okrepljujuća je jesenska delicija na kojoj će vam organizam biti zahvalan

S dolaskom hladnijih dana jela na žlicu ponovno se vraćaju na naše stolove. Uz šarena variva, ukusne juhice jedno su od jela u kojemu uvijek valja potražiti okrepu – osobito ako su pripremljene od zdravog povrća koje štiti organizam. U nastavku potražite recept za krem juhu od češnjaka s prepečencem kakvu dosad zasigurno niste probali…

Češnjak se već tisućljećima koristi u ljekovite svrhe. Malo koje jelo zamislivo je bez ovog aromatičnog i zdravog dodatka, a nije potrebno naglašavati da je upravo on neizostavan dio mediteranske kuhinje.

Ova namirnica sadrži alicin, tvar za koju su brojna istraživanja pokazala da značajno umanjuje rizik od nastanka gripe i prehlade. Također, omn se nalazi isključivo u svježem češnjaku te mu daje prepoznatljivi miris.

@saand_agricultural_farm

Osim što se može koristiti za oplemenjivanje brojnih jela, pravi ljubitelji ovog povrća posebno će uživati u jelima u kojima on igra glavu ulogu. Jedno takvo je i ukusna krem juhica od češnjaka s prepečencem čiji recept donosimo u nastavku.

RECEPT

Sastojci:

3 glavice češnjaka
2 žlice maslinova ulja
1 glavica luka
3 krumpira
1 žličica maslaca
250 ml povrtnog temeljca
250 ml vrhnja za kuhanje
1 žličica majčine dušice
sol i papar
lovorov list

@rainydaybites

Postupak:

Očistite češnjak od vanjskih ljuskica, ali ga nemojte guliti, te svakoj glavici odstranite gornji dio. Posložite češnjak na protvan, prelijte ga žlicom maslinovog ulja, prekrijte aluminjskom folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta.

Pečeni češnjak pustite da se malo ohladi. Rukama istisnite režnjeve iz ljuske u zdjelicu, zgnječite ih i ostavite ih sa strane. U loncu zagrijte žlicu maslinovog ulja i maslac. Ubacite sitno nasjeckani luk i dinstajte dok ne omekša.

@schoolnightvegan

Dodajte mu oguljeni krumpir narezan na kockice, majčinu dušicu i lovorov list pa sve još kratko pirjajte. Ubacite pečeni češnjak, ulijte temeljac i posolite. Kuhajte na laganoj vatri dok krumpir ne bude gotov.

Juhu smiksajte štapnim mikserom, dodajte vrhnje za kuhanje i još jednom kratko prokuhajte. Naposljetku, začinite je paprom i poslužite toplu uz kriške prepečenog kruha s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Foto: Instagram





Slični članci