Make your day different

Logo Cover

Kultni zagrebački restoran Bota Šare donosi 3 RECEPTA! Carpaccio od tikvica, dalmatinska bijela riblja marinada i salata od tune ljetna su rapsodija na tanjuru

Povratak s odmora i nastavak zagrebačkog ljeta ugodnije je u prirodnom hladu ispod  krošnje stare lipe na terasi restorana Bota Šare. Svaki kantun ugodnog ambijenta inspiriran je Dalmacijom, a bogatom izboru svježe jadranske oborite ribe pozavidjeli bi i mnogi koji se još uvijek nalaze na obali Jadrana. Nove ljetne uspomene i radosti stvaramo i dalje u srcu grada.

Ipak, prava čarolija nalazi se na pjatima u ukusnim jelima pripremljenim od najkvalitetnijih sezonskih namirnica obogaćenih primorskim aromatičnim biljem, domaćim maslinovim uljem, stonskom soli, a mi vam predlažemo jela koja možete pripremiti i u vlastitom domu.

@fashiondesfemmes

 

U nastavku toplih ljetnih dana iznimno je važno koliko se i kako hranimo stoga su ova tri ljetna recepta.

Carpaccio od tikvica – jer tikvica je zvijezda svakog ozbiljnog ljetnog vrta. Tanko sjeckani listići tikvice marinirani u dresingu od naizgled nespojivih sastojaka servirani na podlozi od rikule s komadićima paškog sira. Lagano je i zanimljivo predjelo koje će vas oduševiti.

Dalmatinska bijela riblja marinada pak predstavlja pravu ljetnu gozbu. Zagrebački je Bota Šare priprema prema starim recepturama pošto je mariniranje od davnina bilo najbolji način za očuvanje ribe. Više vrsta fileta vrhunskog jadranskog obora u ukusnom soku od luka, vina i ružmarina sve dobro ohlađeno uz čašicu kvalitetnog bijelog vina najbolje je osvježenje.

Salata od tune većini je obično jelo kojem se ne pridaje velika pažnja, ali ako uzmete u obzir da se u Boti priprema od divlje jadranske plavoperajne tune ova obična salata dopunjena domaćim povrćem, kvalitetnim maslinovim uljem i domaćim vinskim octom  dobiva sasvim novu vrijednost.

 

Ljetna rapsodija u centru Zagreba se nastavlja jer je Botina zagrebačka adresa idealna za bijeg od gradske gužve, vrelog asfalta i užurbanog života. Ona nam sjećanja na more čini trajnima još  dugo nakon prolaska ljetnih vrućina.

RECEPTI ZA 4 OSOBE:

CARPACCIO OD TIKVICA

Sastojci:
-tikvice 400 g
-rikula 200 g
-listići badema 50 g
-crveni papar 20 g
-masline 20 g
-paški sir 80 g
-med 1 žlica
-maslinovo ulje 2 dcl
-limeta 1 kom
-primorski vrisak 10 g
-sol po želji

Priprema:
Tikvicu naribati na tanke ploške zatim pripremiti dresing od maslinovog ulja, soka limete, meda, primorskog vriska i soli te naribane tikvice marinirati pola sata. Servirati ih na podlozi od rikule te posuti listićima badema, crvenim paprom te kockicama paškog sira.

Josip Šare

DALMATINSKA BIJELA RIBLJA MARINADA

Sastojci:
-filet bijele ribe 400 g
-kapula 1 kg
-češnjak 4 češnja
-limun 1 kom
-ružmarin 2 grančice
-lovorov list 3 listića
-bijelo vino 3 dcl
-oštro brašno 100 g
-sol po želji
-papar po želji
-domaći vinski ocat 0.03 dcl
-maslinovo ulje 2 dcl

Priprema:
Očišćene filete bijele ribe posoliti i uvaljati u oštro brašno zatim popržiti na 2 dcl maslinovog ulja dok ne dobiju zlatno žutu boju.

Na ulje na kojem smo pržili ribu prodinstati 1 kg kapule narezane na tanke polumjesece. Kada kapula lagano uvene dodati lovorov list, limun narezan na kolutiće, češnjak narezan na tanke ploškice i grančice ružmarina. Nakon  3-4 min dinstanja dodati bijelo vino, sol i papar te kuhati još 7-8 minuta dok alkohol ne ispari. Zatim filete ribe prekriti pripremljenom smjesom, pustiti da se ohladi te servirati.

SALATA OD TUNE

Sastojci:
-tuna 400 g
-rajčica 200 g
-kapula 100 g
-krastavac 200 g
-zelena salata 150 g
-rikula 150 g
-maslinovo ulje 1 dcl
-domaći vinski ocat 0.03 dcl
-sol po želji
-papar po želji

Priprema:
Svježu tunu skuhati zatim narezati na kockice. Krastavac, rajčicu i kapulu nasjeckati na sitne kockice. Rikulu i zelenu salatu također narezati na manje komade. Sve sastojke dobro izmiješati i začiniti sa soli, paprom, vinskim octom i maslinovim uljem.

Foto: Filip Popović/promo





Slični članci