Make your day different

Logo Cover

Korisni ljetni savjeti iskusnog ginekologa

Prof.dr.sc. Velimira Šimunića nije potrebno posebno predstavljati. Stručni je voditelj u Poliklinici IVF. Cijela njegova karijera i uspjesi povezani su s Klinikom u zagrebačkoj Petrovoj, najvećom bolnicom te vrste u regiji. Tu je više od dva desetljeća bio pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju, redovni je profesor ginekologije i reprodukcijske medicine i desetak godina Predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju. Iz njegovog pera doznajte korisne savjete koje je potrebno znati, uvažavati i primjenjivati tijekom ljetnih mjeseci.

Došlo je ljeto. Planiraju se godišnji odmori i ostvaruju mnogi događaji, nove okolnosti koji trebaju ispuniti Vaša očekivanja. Neka zbivanja mogu biti nepredvidiva, a od ljetovanja često očekujemo ispunjavanje posebnih želja. S druge strane nepripremljenost i lakomislenost mogu imati posljedice koje nam mogu pokvariti ono što smo zamislili. Promjene ambijenta, nova poznanstva, zanimljiva društva, u pravilu su uzbudljiva, ali mogu stvoriti neočekivani rizik.

Smatramo korisnim stoga ponoviti neke savjete za bezbrižno i opušteno ljetovanje:

1. Žene koje ne žele trudnoću u torbici uvijek uz sebe trebaju imati tri stvari: niskodozirane pilule, prezervativ i pilulu za hitnu kontracepciju. To sve treba kontrolirati žena. Niskodozirane pilule za sigurnu kontracepciju u dodatnu nekontracepcijsku korist. Pilule liječe akne, bolne menstruacije, umanjuju krvarenja, endometriozu i ciste jajnika. One štite od upala zdjeličnih organa.
Pilule su uz individualni odabir Vašeg ginekologa potpuno bezazlene. Samo žene s visokim kardiovaskularnim rizicima (obiteljski, osobno) ne trebaju koristiti pilule, a valja podsjetiti na dodatni rizik pušenje duhana, droge i ekstremne debljine.

Najčešće preporuke jesu: Yaz, Logest, Zoely, Belara, Lyndinette

Prezervativ je pouzdana mehanička kontracepcija samo ako se pravilno koristi. Prednost mu je i zaštita od spolno prenosivih bolesti. Mlade žene na zapadu često rabe istovremeno pilule i prezervativ (tzv. Doubledutch metoda), jer je kondom najbolja zaštita od spolno prenosivih bolesti.

Hitna kontracepcija rezervna je metoda za okolnosti rizičnog snošaja bez kontracepcije ili je kod uporabe navedenih metoda došlo do pogreške. Ako se primjeni do 3 dana od nezaštićenog odnosa tada je učinkovitost 95%. Ona koči ovulaciju i nije abortiv. U uporabi su: Ellaone i Escapelle.

 

2. Za dame kojima je namjera postići trudnoću u vrijeme godišnjeg odmora evo nekoliko savjeta:

* opustite se, budite bez imperativa
* odustanite od tračica za ovulaciju. To je često netočno i kontraproduktivno
* dovoljno je znati da je ovulacija 13 dana ranije od prosječnog trajanja ciklusa (zadnjih 6 mjeseci)
* bolja je kraća apstinencija partnera (1 do 3 dana)
* za trudnoću su optimalna 2 odnosa pred ovulaciju
* pojava obilnije sluzi je 2 do 3 dana prije ovulacije (Billingsova metoda)
* zdravo se hranite – mediteranska dijeta i sl.
* reducirajte alkohol, kavu i čaj
* izbjegavajte velike vrućine

3. Okolnosti kojima možete biti izloženi u vrijeme ljetovanja mogu pogodovati genitalnim upalama. Vulvo – vaginitisi su češći zbog kupanja u moru, bazenima, mokrim kostimima, suboptimalnim sanitarnim uvjetima. Novi partner ponekad dodatno donosi rizik spolno prenosivih bolesti. To su razlozi za dodatne mjere opreza, posebno za žene koje imaju sklonost ponavljanju takvih upala. Kako nam na odmoru ginekolog najčešće nije lako dostupan, usvojite ovih nekoliko uputa:

* izbjegavajte sve navedene nepotrebne rizike
* za nepoznate okolnosti inzistirajte na prezervativu
* ponesite za odmor – sredstvo za svakodnevno ispiranje (npr. Lactacyd), jednu-dvije kutije (antifungik i kombinaciju vaginalnog antibiotika s antifugikom). To mogu biti Canesten, Plimacol, Geonistin, Polyginax ili slično.
* kod smetnji – iscjedak, svrbež, crvenilo, nelagoda pri i nakon snošaja, odmah započnite liječenje i bez pregleda.
* ponesite i povremeno iskoristite kuru vaginalnog probiotika ( Linex – lady i sl.)
* ako možete nazovite svog ginekologa

Ako ste slučajno nedavno pročitali o neophodnom “prozračivanju”, to zaboravite jer su to bedastoće, sa pubes radite što god hoćete.

Autor: Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, Poliklinika IVF


Hzzo


Slični članci

Apivita priredila genijalan (i edukativan!) event povodom obilježavanja Svjetskog dana pčela s ciljem promicanja svjesnosti očuvanja okoliša

Svjetski dan pčela obilježava se 20. svibnja, te smo imali zadovoljstvo biti dio nevjer

Minimalizam pada u drugi plan, ovog proljeća nosi se glomazni (statement!) nakit! Pronašli smo 12 mrak komada koji podižu svaki look

Nova proljetna sezona donijela je maksimalizam u svijet mode, pa tako ‘clean girl’ est

Teško vam je zaspati i često se budite po noći? Ova 3 savjeta pomoći će vam da vratite rutinu sna nakon sezone blagdanskih tuluma

Nako

Popili ste par čašica previše? Donosimo 5 zlatnih savjeta kako se riješiti mamurluka i neugodnih posljedica žestokog tulumarenja

Vrijeme je blagdana i pregršt je razloga za slavlje. Ipak, budite oprezni jer previše č