Make your day different

Logo Cover

U Dubrovniku održan prvi svjetski kongres o implementaciji umjetne inteligencije u liječenju neplodnosti i procesu umjetne oplodnje

U Dubrovniku se od 15. do 18. rujna održala prva svjetska konferencija o umjetnoj inteligenciji u liječenju neplodnosti. Glavni organizatori ovog svjetskog kongresa su dr. Nikica Zaninović, dr. Christina Hickman Ph.D, dr. Zev Rosenwaks i prof.dr.sc. Velimir Šimunić, utemeljitelj najpoznatije poliklinike za izvantjelesnu oplodnju – IVF. U fokusu kongresa, na kojem se okupilo 170 stručnjaka, bilo je korištenje potencijala računalne tehnologije u svrhu liječenja neplodnosti. S obzirom da se svijet sve više oslanja na računala, ne čudi kako je medicina, kao i druge discipline, s entuzijazmom i iščekivanjem prihvatila umjetnu inteligenciju i druge tehnologije digitalnog doba, a kada se govori o njezinoj implementaciji u liječenju neplodnosti i procesu umjetne oplodnje, ona predstavlja novu nadu mnogim parovima koji se susreću s poteškoćama u začeću. 

Dubrovnik je ovih dana postao središnje mjesto okupljanja vrhunskih liječnika koji se bave umjetnom oplodnjom, ali i drugih stručnjaka poput embriologa i laboratorijskih znanstvenika koji razmjenom iskustava promišljaju o aplikaciji umjetne inteligencije u liječenju neplodnosti.

Primjene umjetne inteligencije u medicini – za upravljanje velikim podacima, analizu slika i skeniranja, izradu plana liječenja i digitalne konzultacije s liječnikom, usmjerene su na standardizaciju medicinske skrbi, poboljšanje dijagnostičkih sposobnosti i povećanje učinkovitosti liječenja.

To vrijedi i za reproduktivnu medicinu i IVF (In vitro oplodnju), gdje svjedočimo sve većoj koristi i brojnim primjenama digitalnih tehnologija i umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija neće zamijeniti liječnike, već će pojednostaviti napore ljudi i strojeva kako bi bolje pomogli pacijentima u postupcima koji se koriste u reproduktivnoj medicini. Tako bi AI pomogla u preciznijoj obradi podataka, primjerice, u patologiji i pregledavanju patoloških uzoraka.

 
Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

Zahvaljujući potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj posljednjih 40 godina rođeno je gotovo 50 tisuća djece. Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, specijalist ginekologije i opstetricije te subspecijalist humane reprodukcije, pionir je ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije te je bio vođa tima stručnjaka koji su postigli začeće i rođenje prvog IVF-djeteta Hrvatske. Time je zauvijek upisan u anale medicinske struke.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić ujedno je osnivač i voditelj Poliklinike IVF, prve privatne ustanove za liječenje neplodnosti na ovim prostorima, koja se bavi reprodukcijskom medicinom i liječenjem izvantjelesnom oplodnjom – IVF i ICSI te kolumnist lifestyle portala Cover Style.

Čak svaki šesti par u Hrvatskoj ima problem sa začećem, a kao i ostatak svijeta, Hrvatska ima porast parova koji se liječe od neplodnosti. I

ako je medicina itekako uznapredovala, biologija se nažalost nije promijenila, a ugledni svjetski opstetričari i ginekolozi naglašavaju da ženska plodnost značajno opada nakon 32. godine života te još više i brže nakon 37. godine.

Uz sav napredak u reproduktivnoj tehnologiji, jajašca imaju ograničen rok trajanja.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić i dr. Nikica Zaninović

Cijenjeni stručnjaci, na čelu s profesorom Nikicom Zaninovićem i Velimirom Šimunićem smatraju kako će umjetna inteligencija pospješiti metodu potpomognute oplodnje.

Računala će, uz sve podatke, moći predodrediti kakva je stanica i zametak, u konačnici bolje od samog ljudskog tijela.

Foto: privatni album

 

 

Slični članci