Make your day different

Logo Cover

Kako izbjeći prejedanje i gomilanje kilograma tijekom blagdana? Donosimo 5 trikova uz koje ćete uživati u hrani i preskočiti odlazak u teretanu

Osim po darivanju i obiteljskom druženju, blagdansko razdoblje poznato je po prekomjernom uživanju u hrani i piću kojima mnogi teško odolijevaju. Kako i ove godine ne biste lupali glavom o zid nakon što vaga pokaže nekoliko kilograma viška, važno je razviti strategiju održavanja željene kilaže i biti prisutan u trenutku. U nastavku doznajte 5 sjajnih trikova uz koje ćete bez grižnje savjesti uživati u blagdanskom obilju i lišiti se odlaska u teretanu početkom godine…

Prvo na što pomislimo na spomen blagdana je obiteljski ručak i stol prepun tradicionalnih specijaliteta, no uživanje u hrani ponekad može potrajati i danima, što rezultira neželjenim viškom kilograma.

Iako trbušćić tijekom zimskog perioda možemo uspješno sakriti debelim puloverom, ovu nezdravu naviku ipak je moguće izbjeći.

Umjesto da razdoblje nakon blagdana provedete stresirajući se oko toga kako skinuti višak kilograma, postoje određene stvari koje možete učiniti da tu pojavu spriječite u potpunosti.

1) Jedite polako i dobro žvačite hranu

Nedostatak samokontrole, pretjerivanje u hrani i manjak aktivnosti tijekom blagdanskih dana problem je s kojim se susreće većina ljudi. Kako biste izbjegli nakupljanje neželjenih kilograma tijekom blagdana, važno je slušati organizam i stati s hranom kada on kaže da je dosta, a to ćete najbolje postići sporom konzumacijom i žvakanjem svakog zalogaja.

2) Vodite računa oko kalorija

Naravno, to ne podrazumijeva da biste trebali baš svaku namirnicu stavljati na vagu i upisivati u kalorijsku tablicu, već svaki obrok pokušajte staviti na tanjur samo jednom, bez repeta. Ukoliko vas jedan obrok zadovoljava više nego drugi, taj slobodno možete pojačati, a drugi preskočiti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli LLEMERCÍ SPACE. (@llemerci)

3) Obogatite obroke povrćem i salatom

Uz blagdanske delicije, obavezno je posluživanje salate kao prilog obilnom ručku. Dapače, savjetuje se da salatu pojedete prije glavnog jela kako biste ‘prevarili’ želudac i spriječili nepotrebno pretrpavanje ugljikohidratima i mastima.

Salatu možete začiniti uz malo soli, limunov sok i maslinovo ulje, a vaš organizam opskrbit će potrebnim vitaminima i mineralima. Također, uz ovaj savjet može se nadovezati i trik posluživanja obroka u manjim posudama. Na taj način stvorit će se veći volumen hrane, a zapravo ćete unijeti puno manje kalorija bez suvišnog prejedanja.

4) Pripremajte unaprijed

U vrijeme blagdana, kada se skupi više članova obitelji i prijatelja, često mislimo kako će ‘zafaliti’ hrane, zbog čega skuhamo i pripremimo više nego što je potrebno i kasnije osjećamo potrebu da sve pojedemo kako se ne bi bacilo.

Stoga je savjet ove godine pokušati napraviti odličnu pripremu i kalkulaciju svakog obroka, posebice onih obiteljskih, te osigurati svima dovoljnu količinu prema standardima, a ne pretjerivat s vrstom mesa, priloga i brojem kolača.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli LLEMERCÍ SPACE. (@llemerci)

5) Uvrstite u dnevnu rutinu fizičku aktivnost

Iako tjelovježba i hladnoća nerijetko idu u istu rečenicu, redoviti trening nužan je i tijekom zimskih mjeseci. Osim što pospješuje mršavljenje, ima ogroman utjecaj na jačanje imuniteta i kardiovaskularnog sustava.

Ako se baš ne možete zamisliti kako se znojite na traci za trčanje, preporučamo šetnju prirodom. Tako ćete postići dovoljan broj koraka koji će osigurati dodatnu potrošnju kalorija, a svjež zrak djelovat će ugodno i opuštajuće.

Pripremila: Tara Musulin
Foto: Instagram

Slični članci