Make your day different

Logo Cover

Još ne znate što pripremiti na Veliki petak? Poznati britanski chef Jamie Oliver ima savršenu (i jednostavnu!) recepturu kako omiljenu ribu ispeći u soli

Sitno brojimo do uskrsnih blagdana, a ako još niste počeli planirati jelovnik za dane koji su pred nama, vrijeme je da se bacite na mozganje. S obzirom na to da se na Veliki petak posti, riba postaje glavna zvijezda blagdanskog stola. Želite li isprobati malo drugačiju i vrlo ukusnu varijantu, u nastavku donosimo recept Jamieja Olivera za cijelu ribu u soli koja će ostaviti bez teksta čak i gurmane najistančanijeg ukusa…

Odricanje u korizmi vrhunac doseže na Veliki petak, kad se prema starim običajima jedanput jede do sita, a ostali obroci su mali. U Hrvatskoj je na jelovniku najčešće riba, pečena u ulju, foliji, na žaru ili kuhana.

  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement

Na jugu Italije riba se često peče cijela i to prekrivena solju, a legendarni britanski chef Jamie Oliver usavršio je vlastiti recept koji se bazira upravo na toj tradicionalnoj metodi pripreme.

@julicosmo

Osnovni princip je cijelu ribu prekriti solju prije pečenja, neovisno o tome radi li se o brancinu, iverku, tuni ili manjim ribama, kao što su sardine. Ribu bilo koje vrste možete posuti solju, ali mora biti čitava i dobro očišćena.

Važno je imati na umu da sol ne smije ući u ribu jer ona u ovom slučaju nije začin, već metoda pečenja. Sol se u pećnici stvrdne poput gline, zbog čega riba izvana postaje suha i hrskava, a iznutra zadržava sve sokove i prirodne arome.

 
@tastetotrace

Kod ove tehnike nužno je koristiti morsku sol za oblaganje ribe. Kod manjih vrsta, poput deverike, cipla i sardina dovoljno je da ‘oklop’ bude debeo oko jedan centimetar, a radi li se o ribi od tri kilograma, kao što je brancin, mora biti debeo tri centimetra.

  Advertisement

RECEPT (Jamie Oliver)

Sastojci:

2 kg očišćene ribe
nekoliko grančica svježega začinskog bilja (bosiljak, peršin, vrhovi koromača)
2 limuna (jedan narezan na kriške, jedan nariban)
3 kg košer soli (za 1 kg oko 1,5 kg soli)
narančina korica
jaje
šaka sjemenki koromača
maslinovo ulje

@maslom_wgoru

Postupak:

Zagrijati pećnicu na 200°C. Očišćenu ribu napuniti mješavinom začinskog bilja, poput bosiljka, peršina, vrhova koromača i kriškama limuna. Pomiješati sol s narančinom i limunovom koricom, a zatim dodati jaje i sjemenke koromača.

Dodati vode i sve izmiješati dok se ne dobije smjesa slična mokrom pijesku. U ribu utrljati ulje, a zatim sol. Ostatak soli posuti po ribi. Glavu i rep nije potrebno pokrivati.

@maslom_wgoru

Ribu treba peći od 20 do 40 minuta, vrijeme ovisi o gustoći soli, pećnici. Teško je biti sto posto siguran, zato je najbolje ubosti vilicu u najdeblji dio ribe, zadržati je tako deset sekundi, brzo je izvaditi i staviti u usta.

Ako je vilica topla, riba je pečena. U protivnom, neka se još peče. Još jedan od načina za provjeru je da se odmakne malo soli i pogleda odvaja li se meso od kosti. Ako ne, ribu je potrebno vratiti u pećnicu dok se potpuno termički ne obradi.

Sretan Uskrs i dobar tek!

@ginzaproject

Foto: Instagram

Slični članci