Make your day different

Logo Cover

Jednostavan recept za najslađe kremšnite koje ste ikada kušali, a predstavljaju savršenu slasticu za Uskrs

Kako si olakšati uskršnje blagdanske dane koji su pred nama, a koje ćemo provesti u kuhinji vrlo dobro zna Željka Maras, naša kolumnistica gastro rubrike koja je ovoga puta pripremila pravu malu slatku eksploziju okusa. U svojoj novoj kolumni ova uspješna poduzetnica, vlasnica i autorica servisa ‘Jedem doma’ otkriva tajnu savršene recepture za kremšnite koje će oduševiti sve vaše ukućane, a posebice one najmlađe…

Blagdani su prigoda kada deserte pripremaju i oni koji inače rijetko jedu slatko. Kremšnite su jedan od onih jednostavnih kolača vole gotovo svi, od djece do odraslih. S velikim udjelom jaja, predstavljaju pravu slasticu za Uskrs. Samoborske, bledske ili francuske samo su neke varijacije na istu temu.

Kao što sam već nekoliko puta spomenula, nisam osobito dobra slastičarka niti ljubiteljica slatkog. Što ne znači da ne uživam u remek djelima vrhunskih slastičara, no strasti za pripremu slatkih jela nemam niti približno kao za pripremu slanih jela.

Doduše, i o mojoj strasti za pripremom slanih jela dalo bi se raspravljati nakon što sam na nedavno održanom kongresu gastronomije i ugostiteljstva Chef’s Stage u Šibeniku imala prilike biti u društvu inspirativnih zaljubljenika u kuhanje koji na svako putovanje nose i njeguju svoj uzgojeni kvasac, ustaju noću kako bi premijesili kruh i slično. Respekt!

 

 

Dvije komponente mogu se u ovom receptu doimati ‘krivcima’ za dojam da je riječ o polugotovom jelu: puding od vanilije i kupovno lisnato tijesto. Lisnato dakako možete zamijesiti i razvaljati i sami. U tome uistinu nisam stručnjak, pa se neću ni pretvarati da znam tajne najboljeg domaćeg lisnatog tijesta. Ako ga pak kupujete u supermarketu, moj je savjet da uzmete svježe, iz frižidera. Puno je uskusnije od onog zamrznutog.

Puding je tu tek detalj, nije baza kreme. Ima u njoj i jaja i mlijeka i brašna i škrobnog brašna po originalnom receptu, ali puding je tek zamjena za koju žlicu brašna i gustina, te ga po mom iskustvu podigne do okusa koji mi najbolje odgovara. Ukoliko želite izbjeći puding, možete ga zamijeniti povećanim udjelom brašna i škrobnog brašna, te dodati aromu vanilije.

Postoje varijante kremšnite gdje se prije gornje kore na kremu stavlja tučeno slatko vrhnje, ili pak na koru glazura od čokolade. Moja omiljena verzija je s tučenim slatkim vrhnjem, koji vam donosim i u ovom receptu.

 


Za 12 kremšnita:
500 g lisnatog tijesta
12 jaja
3 vanilin šećera
16 žlica šećera
6 žlica brašna
6 žlica škrobnog brašna (gustina)
2 pudinga od vanilije
2 l mlijeka
0,5 l slatkog vrhnja
šećer u prahu

Lisnato tijesto razdvojite u dva jednaka dijela i svaki razvaljajte na veličinu limenog protvana u koji ćete slagati kremšnite. Ukoliko kupite svježe lisnato tijesto, ono je najčešće već razvaljano, pa ga samo malo valjkom prilagodite dimenzijama koje su nam potrebne. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Koru stavite na vrh preokrenutog limenog protvana. Pecite 5-10 minuta, da kora poprimi rumenu boju. Izvadite je i ponovite postupak s drugom korom. U dvije zasebne zdjele odvojite žumanjke od bjelanjaka. U zdjelu sa žumanjcima polako ulijte 0,4l mlijeka miješajući pjenjačom. Toj smjesi dodajte brašno, škrobno brašno, puding, šećer i vanilin šećer, cijelo vrijeme energično miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Bjelanjke u zasebnoj zdjeli istucite mikserom u čvrst snijeg.

U loncu zakuhajte preostalo mlijeko (1,6l). Kad prokuha, smanjite vatru i ulijte smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući nekoliko minuta dok se krema ne zgruda. U još vruću kremu lagano kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka. Na dno protvana stavite jednu koru i na nju izliti smjesu. Istući slatko vrhnje u čvrst šlag te staviti preko žute kreme. Drugu koru najprije narežite nožem na 12 jednakih dijelova. Sve te dijelove kore poslažite na vrh, preko šlaga. To služi tome da lakše režete kremšnite, a da vam gornja kora pritom ne pukne. Mogu se jesti tople ili dobro rashlađene. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Željka Maras








Slični članci