Poriluk je jedna od najzapostavljenijih namirnica. Iako svoje mjesto najčešće dobiva u varivima i raznovrsnim pitama, ovo povrće s lakoćom se može ukomponirati u bilo što – čak i palačinke. Pronašli smo recept za slanu varijantu popularnog jela s povrćem, slaninom i vrhnjem…
Poriluk nam je dostupan tijekom cijele godine, a može se iskoristiti na bezbroj kreativnih načina. Sjajan je izvor mangana, vitamina C i B te željeza koje je našem tijelu prijeko potrebno. Osim što je bogat antioksidansima, pomaže i u regulaciji šećera u krvi.
Zbog blagog okusa, jednostavno ga je uključiti svakodnevni u jelovnik. Ako ne znate što pripremati za jelo kada vam se žuri, slana palačinka s porilukom, slaninom i vrhnjem rješenje je u koje ćete se zaljubiti na prvi zalogaj.
RECEPT
Sastojci:
4 jaja
400 ml mlijeka
220 g brašna
poriluk izrezan na tanke kolutove
100 g slanine narezane na kockice
2 žlice ulja
4 žličice maslaca
sol i papar
400 g kiselog vrhnja
pola žličice sušene mješavine začin
sjeckani svježi peršin
Postupak:
Pomiješajte jaja, mlijeko, brašno i prstohvat soli. Ostavite smjesu da odstoji oko 20 minuta. U međuvremenu u manjoj tavi zagrijte ulje i popržite kockice slanine. Umiješajte kolutiće poriluka i mješavinu sušenog povrća. Pirjajte uz miješanje oko pet minuta.
U zasebnoj posudici pomiješajte kiselo vrhnje s malo papra i peršina. U tavi zagrijte žlicu maslaca i dodajte četvrinu tijesta za palačinke. Pecite dok ne porumeni s obje strane.
Od preostalog maslaca i tijesta ispecite još tri palačinke. Posložite ih na tanjur i na njih rasporedite malo slanine s porilukom. Dodajte kiselo vrhnje pa još malo smjese slanine i poriluka. Pospite preostali peršin na vrh i poslužite.
Foto: Instagram