Juhe su najbolji i najbrži način za unošenje velike količine raznog povrća u organizam. Ako ih volite, imamo recept za vas. U nastavku otkrivamo kako pripremiti fantastičnu kremastu juhicu od brokule, kelja i kokosovog mlijeka u kojoj mogu uživati i vegani…
Kelj se često naziva ‘kraljem kalcija’, a trenutno se nalazi na top 10 ljestvici zdravih namirnica. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana, stoga ga nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika.
Vitamin A i lutein, koji su u velikoj mjeri prisutni u kelju, prepoznati su kao nutrijenti koji štite zdravlje očiju. Usto, sadrži velike količine kalija, sedam je puta bogatiji beta karotenom od brokule te čak jedanaest puta bogatiji luteinom.
Usprkos tome što je izrazito zdrav, mnogi nisu ljubitelji kelja zbog njegovog specifičnog okusa. Ako kod kuće imate ‘izbirljivce’ ili tražite novo jelo s ovim povrćem, imamo recept za božanstvenu kremastu juhu u kojoj se kelj spaja s brokulom i kokosovim mlijekom.
RECEPT
Sastojci:
velika brokula
4 lista kelja
šalica sjeckanog korijandera
400 ml kokosovog mlijeka
litra povrtnog temeljca ili vode
konzerva slanutka
Postupak:
Operite brokulu i odrežite joj cvjetove. Oguljenu stabljiku narežite na manje komade. Zagrijte žlicu ulja u loncu na srednje jakoj vatri pa ubacite stabljiku. Pirjajte je 5-10 minuta, to jest dok ne počne rumeniti. Dodajte cvjetove brokule i prstohvat soli i papra. Dinstajte još pet minuta.
Ulijte kokosovo mlijeko i temeljac, poklopite i pustite da sve kuha oko 10 minuta. Na kraju dodajte listove kelja i pola količine nasjeckanog korijandera te kuhajte još dvije minute.
Gotovu juhu propasirajte štapnim mikserom kako bi postala kremasta. Po želji, poslužite je uz slanutak koji ste prethodno začinili crvenom paprikom i pekli oko 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 200°C. Na vrh pospite i ostatak sjeckanog korijandera.
Foto: Instagram