Gljive su jedna od namirnica koju možemo kupiti u trgovinama tijekom cijele godine te su idealna baza za pripremu raznih ukusnih jela. Ako ne znate što kuhati za ručak, a da je bogato okusima i brzo gotovo, valjušci sa šampinjonima, piletinom i porilukom idealno su rješenje…
Šampinjoni su izrazito hranjivi, a istovremeno niskokalorični, što ih čini poželjnom opcijom za održavanje zdrave prehrane. Ove gljive bogate su proteinima, vitaminima i mineralima, dok sadrže malo masti i šećera.
Ljekovite prednosti šampinjona, poput jačanja imunološkog sustava i smanjenja upala, potvrđuju njihovu pozitivnu ulogu u očuvanju zdravlja. Ova namirnica idealna je za pripremu finih jela te se odlično slaže s mesom.
Nedostaje li vam ideja što praviti za ručak, gljive su uvijek sjajno rješenje. Spojite ih s mekanim valjušcima, piletinom i porilukom te u samo pola sata pripremite jelo kojeg će se svaki put tražiti porcija više.
RECEPT
Sastojci:
400 g filea pilećih prsa narezanih na trakice
2 poriluka
200 g šampinjona (prepolovljenih)
4 grančice majčine dušice
pola žličice origana
500 g valjušaka
200 g vrhnja
30 g ribanog parmezana
prstohvat muškatnog oraščića
parmezan
60 g nasjeckanih oraha
2-3 žlice maslaca
sol i papar
Postupak:
Operite poriluk i narežite ga na kolutiće. Stavite kolutiće u cjedilo, prelijte ih kipućom vodom i ostavite da se ocijede. Na tavi otopite maslac i popržite pileće trakice. Posolite i popaprite, izvadite ih kad su gotove i ostavite sa strane.
Popržite gljive i poriluk, dodajte valjuške i pirjajte oko pet minuta uz miješanje. Ubacite i prethodno pripremljenu piletinu pa pospite majčinom dušicom i origanom.
U posudici pomiješajte vrhnje i parmezan. Ulijte umak u tavu, dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri otprilike tri minute. Prije posluživanja, obogatite jelo ribanim parmezanom i grubo nasjeckanim orasima.
Foto: Instagram