Kremaste juhice su gastronomski sinonim za jesen. Savršena su okrepa, a najbolja stvar je što ih možete obogatiti raznim zdravim dodacima. Ako obožavate jesti gljive, u nastavku potražite recept za aromatičnu mađarsku juhu od šampinjona koja vas neće dugo zadržati u kuhinji…
Šampinjoni su izrazito hranjivi, a istovremeno niskokalorični, što ih čini poželjnom opcijom za održavanje zdrave prehrane. Ove gljive bogate su proteinima, vitaminima i mineralima, dok sadrže malo masti i šećera.
Ljekovite prednosti šampinjona, poput jačanja imunološkog sustava i smanjenja upala, potvrđuju njihovu pozitivnu ulogu u očuvanju zdravlja. Ako ih već imate kod kuće, bacite se na pipremu ukusne mađarske juhe od gljiva koja hrani dušu i tijelo.
RECEPT
Sastojci:
1/4 šalice maslinovog ulja
800 g šampinjona (tanko narezanih)
4 šalice povrtnog temeljca
2 žlice sojina umaka
3 žlice mljevene paprike
2 žličice sušenog kopra
3/4 žličice crnog papra
1/2 žličice majčine dušice
1/2 žličice mažurana
3 žlice maslaca
1/3 šalice brašna
2 šalice mlijeka
šalica kiselog vrhnja
žlica limunovog soka
12 žličica svježeg, sitno nasjeckanog kopra
2 žličice krupne morske soli
Postupak:
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša, oko pet minuta. Ubacite gljive i promiješajte. Nastavite kuhati dok gljive ne omekšaju i otpuste vlagu, 8-10 minuta, redovito mješajući.
Dodajte šalicu povrtnog temeljca, mljevenu papriku, sušeni kopar, papar, majčinu dušicu, mažuran i sojin umak. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, miješajući svakih pet minuta. Uklonite s vatre i ostavite sa strane.
Otopite maslac u velikom loncu na srednje niskoj temperaturi. Umiješajte brašno, žlicu po žlicu i nastavite miješati dok se smjesa kuha još tri minute. Postupno dodajte mlijeko i nastavite kuhati nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne.
Ubacite pripremljene gljive u mliječnu smjesu i promiješajte da se sve sjedini. Umiješajte preostale tri šalice temeljca i limunov sok. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko pet minuta. Maknite s vatre i pustite da malo ohladi. Umiješajte kiselo vrhnje, sol i svježi kopar. Poslužite toplo.
Foto: Instagram