Stigla je sezona breskvi – sočnog i ukusnog voća koje pomaže održati ten preplanulim što dulje. Ova ukusna namirnica idealan je snack za plažu, ali i baza za pripremu raznih slastica. U nastavku donosimo recept za kolač s breskvama i bademima koji uspijeva svaki put i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine…
Sočna i ukusna breskva odličan je izvor mnogih važnih nutrijenata. Zahvaljujući snažnim antioksidansima – vitaminima C i E, ovo voće može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.
Antioksidansi štite stanice od negativnog djelovanja slobodnih radikala i tako sprječavaju brojne zdravstvene probleme. Također, vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i baterijskih infekcija, bolesti dišnih putova te niza drugih oboljenja.
Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida te lijepe i zdrave kože. Zbog svih navedenih svojstava, posebno ih se preporučuje konzumirati ljeti. Ako ih želite učiniti zvijezdom deserta, isprobajte kolač s breskvama i bademima koji se topi u ustima.
RECEPT
Za kolač:
100 g maslaca
100 ml ulja
100 g brašna
100 g bademovog brašna
200 g šećera
200 ml + 1 žlica mlijeka
4 jaja
žličica praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
Za ukrašavanje:
250 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
3 breskve
2 žlice meda
orasi i listići svježeg timijana za ukras (po želji)
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pravokutni kalup namastite komadićem maslaca i pospite malo brašna kako se kolač ne bi zalijepio. Za biskvit u posudi miksajte ulje i maslac na srednjoj brzini. Dodajte šećer i mutite još 30 sekundi. Ubacite jaja i miksajte pola minute.
Zaustavite mikser, ostružite unutarnje stijenke zdjele pomoću špatule pa miksajte još jednu minutu kako bi smjesa postala pjenasta. Dodajte suhe sastojke – brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Mutite još 30 sekundi da se sve sjedini.
Smjesi dodajte mlijeko i mutite pola minute. Zaustavite mikser, ostružite rubove posude špatulom pa miksajte još 30 sekundi. Kolač se muti na ovaj način kako biste bili sigurni da je smjesa potpuno sjedinjena.
Ulijte smjesu u kalup i pecite 35-50 minuta, to jest dok kolač ne porumeni, a dok čačkalica ne izađe čista. Kada je biskvit gotov, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi 15 minuta. Potom uklonite kalup i pustite da se potpuno ohladi na rešetci.
Posudu u kojoj ćete pripremati kremu najprije kratko stavite u zamrzivač. Ulijte slatko vrhnje i mutite jakom brzinom dok ne dobijete čvrsti šlag. Smanjite brzinu miksera, dodajte šećer u prahu i miksajte dok se ne sjedine.
Narežite breskve na kriške kao na fotografiji. Ohlađeni kolač prebacite na pladanj ili tanjur pa na vrh namažite kremu. Poslažite kriške breskvi na vrh i sve zalijte medom. Po želji, pospite sjeckanim orasima i ukrasite listićima timijana.
Foto: Instagram