Make your day different

Logo Cover

Priča o prirodnom antidepresivu i brzi recept za pileće odreske u umaku od naranče

Naša nam je kolumnistica gastro rubrike Željka Maras pripremila priču o čudnovatom djelovanju najčešće korištenog bijelog mesa, piletine. U svojoj novoj kolumni ova uspješna poduzetnica, vlasnica i autorica servisa ‘Jedem doma’ otkriva kako pripremiti jelo za svega 20 minuta, koje će osim zanimljivog okusa, nakon dugih blagdanskih dana, svima koji vjeruju u siječanjsku depresiju, vratiti osmjeh na lice.

Postoje jela koja je dobro imati u rukavu za trenutke kada na vrata banu nenadani gosti ili želite pripremiti kvalitetan, kuhan obrok, ali ne provesti sate i sate u kuhinji. Još ako niste stigli na tržnicu, pa sve sastojke možete naći u obližnjem supermarketu, gdje ćete bolje.

Ovo jelo otkrila mi je Dubravka, domaćica našeg servisa Jedem doma, koja ga je pripremala na našem prvom susretu, prilikom praktičnog dijela testiranja za posao. Oduševilo me je svojom jednostavnošću, ali i prožimanjem različitih okusa.

Pileće bijelo meso, slažu se i nutricionisti i fitness treneri, najzdravije je meso, bogato proteinima, siromašno masnoćama. Zbog opasnosti od prekomjernog korištenja antibiotika u uzgoju peradi, idealno bi bilo birati pileće meso iz domaćeg, slobodnog uzgoja, no, ruku na srce, znamo da puno ljudi u praksi ipak kupuje pileće bijelo meso iz supermarketa. Osim proteina, dobre strane konzumiranja piletine jesu to da je zbog aminokiseline triprofan podiže razinu serotonina u mozgu, pa djeluje kao prirodni antidespresiv. Bogata je i selenom, retinolom, alfa i beta karotenom te vitaminima B.

 

 

Unatoč tome što je zdravo, pilećem fileu punokrvni mesoljupci zamjeraju suhoću. Kako bismo mu podarili sočnost, spojili smo ga s narančom, koja se svojim kiselkasto-slatkim okusom savršeno sljubljuje s nježnim pilećim mesom. Kao prilog možete poslužiti rižu, palentu, tjesteninu, kus kus, bulgur, kvinoju, proso ili bilo koje ostalo povrće ili žitarice. Klasičare će ovome jelu privući pire krumpir, a za pojačanu narančastu dozu zdravlja zaslužna je mrkva.

Naranča je pak kraljica zimske sezone. Ako ste kojim slučajem uspjeli nabaviti kašetu domaćih naranči i već ste ispucali sve moguće ideje oko njezine uporabe u kolačima, evo prilike da se poigrate narančom u slanim jelima. Za njezinu ljekovitost zbog visokog udjela vitamina C vjerojatno znaju i vrapci na grani, no ona je vrlo bogata i vitaminom A te kalijem.

Polovice luka u ovome jelu u prvom redu služe za aromatiziranje ulja na kojem se prži piletina. Ukoliko ne volite luk, izvadite ga čim zamiriše, dok ljubitelji luka mogu uživati u slatkasto-aromatičnom okusu pirjanog luka, koji savršeno nadopunjuje umak od naranče.

Cijelo jelo gotovo je u svega 20-ak minuta, a napravite li veću količinu, piletinu u umaku od naranče možete bez problema zamrznuti.

 


Sastojci za 2 osobe:
2 pileća filea
2 naranče srednje veličine
1 luk
2 žlice maslinova ulja
0,2 kg mrkve
timijan
sol
papar
brašno

Pileći file očistite od žilica i eventualnih masnih dijelova te ga narežite na odreske debljine 1 cm. Istucite ih batom za meso.
Naranče ocijedite na cjedilu. Sok od dvije naranče bit će dovoljan za pripremu umaku za odreske za 2-3 osobe.
Odreske pilećeg filea uvaljajte u brašno. Luk ogulite i prepolovite. U tavicu sa zagrijanim uljem stavite luk i pirjajte ga oko 2 minute, da pusti aromu.
Na zagrijano ulje stavite pileće odreske i popecite ih na naglo s obje strane. Zalijte narančinim sokom, pirjajte još dvije minute te začinite solju i paprom.
Mrkvu izrežite na trakice. U tavici ugrijte maslinovo ulje te pirjajte 3-4 minute dok mrkva ne omekša, a ipak još uvijek ostane hrskava. Začinite solju i paprom.

 

Željka Maras








Slični članci