Zapečeno povrće sve je samo ne dosadno. Osim što pečenjem dobivaju posebnu aromu, svježe namirnice mogu se kombinirati sa sirom i raznim drugim začinima i tako postaju jelo kojem se uvijek rado vraćamo. Ako ste već ogladnjeli od ovog opisa, u nastavku donosimo recept za ukusnu gratiniranu brokulu i cvjetaču s tri vrste sira koju možete jesti samostalno ili uz meso…
Zbog pozitivnih učinaka na zdravlje, brokulu mnogi nazivaju i ‘super povrćem’. Ova hranjiva namirnica ima visok udio vlakana, vitamina C i K, željeza i kalija, a sadrži i više proteina od većine drugog povrća.
Cvjetača je također izuzetno hranjiva zeljasta biljka. Sjajan je izvor vitamina C, A, E, K te B skupine. Također, ovo povrće bogato je i antioksidansima te fitokemikalijama koje pridonose mladolikom izgledu i zdravlju organizma.
Spadate li u skupinu velikih ljubitelja brokule i cvjetače, pronašli smo recept za kremasto jelo koje će vas oboriti s nogu. Priprema je vrlo jednostavna – zapecite povrće u pećnici s tri vrste sira i aromatičnim dodacima.
RECEPT
Sastojci:
350 g brokule
450 g cvjetače
150 g grčkog jogurta
75 goude
60 g gorgonzole
pola šalice ribanog parmezana
žlica pesto genovese umaka
2 žlice krušnih mrvica
sol i papar
Postupak:
Brokulu i cvjetaču očistite i operite pa odrežite cvjetove jednake veličine. Gorgonzolu narežite na kockice. Ubacite povrće u posoljenu kipuću vodu i kuhajte 7-8 minuta. U zdjeli pomiješajte naribanu gaudu, parmezan, gorgonzolu, jogurt i pesto pa sve dobro sjedinite.
Ocijedite brokulu i cvjetaču te ih prebacite u vatrostalnu posudu. Rasporedite smjesu od sira preko povrća, sve pospite krušnim mrvicama i pecite 12-15 minuta na 230°C. Jelo poslužite toplo.
Foto: Instagram