Fina krem juhica uvijek je dobra ideja, osobito kada spaja namirnice kojima ne možete odoljeti ni u kojem obliku. Preferirate li mediteransku kuhinju, juha od rajčica je prava stvar za vas, a ovoga puta pripremite je od zapečenih zrelih rajčica u kombinaciji s češnjakom, paprikom i bučinim sjemenkama…
Iako ih smatramo povrćem, rajčice zapravo pripadaju skupini voća. Jedna rajčica srednje veličine sadrži tek 22 kalorije, a čak 95 posto ploda čini voda. Preostalih pet posto uglavnom sačinjavaju ugljikohidrati i prehrambena vlakna.
Rajčice su izvrstan izvor biotina, vitamina B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava. Usto, jedan su od rijetkih značajnih prehrambenih izvora vitamina K koji je važan za zdravlje kostiju.
Ako vam je u hladnjaku ostalo rajčica koje morate iskoristiti, zapecite ih i pripremite ukusnu krem juhu s paprikom, češnjakom i bučinim sjemenkama koja će vam oduzeti svega 10 minuta vremena.
RECEPT
Sastojci:
400 g cherry rajčica
veća crvena paprika
pola češnjaka
šaka bučinih sjemenki
maslinovo ulje
sol i papar
vrhnje za kuhanje
origano i bosiljak
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Posložite cherry rajčice, prerezanu papriku i oguljeni češnjak na pleh obložen papirom za pečenje. Sve zalijte maslinovim uljem, posolite i popaprite pa pecite 30-40 minuta.
Pečenu rajčicu i papriku ubacite u blender, dobro iscijedite češnjak i dodajte svemu njegovu kožicu. Blendajte povrće dok ne dobijete gustu homogenu smjesu. Naposljetku, dodajte malo vrhnja za kuhanje. Prije posluživanja juhu pospite bučnim sjemenkama, origanom i bosiljkom.
Foto: Instagram