Tijekom zimskih mjeseci malo koja hrana može pružiti užitak i duši i tijelu kao ukusni kruščići – posebice ako dolaze u nešto zanimljivijem ruhu. Nedostaje li vam ideja čime oduševiti članove obitelji ili goste, a da ne zahtijeva puno truda, okušajte se u izradi mekanog i aromatičnog fougassea…
Fougasse je provansalska pogača sa začinskim biljem, maslinovim uljem i raznim dodacima koji je čine još ukusnijom i mirisnijom. Ovaj fini kruščić zapravo je francuska verzija popularne talijanske focaccie, a osvaja i izgledom i okusom.
Aromatična štruca idealan je dodatak platama i ribljim jelima, ali i savršena podloga za fine namaze, poput tzatzikija, paštete od tune, humusa, kajmaka i ajvara.
Ako još niste probali fougasse, sada je pravo vrijeme! U nastavku donosimo jednostavan recept koji će vas zasigurno potaknuti da se okušate u izradi i servirate svojim najmilijima kruščić o kojem će se još dugo pričati.
RECEPT
Sastojci:
500 g brašna
150 g crnih maslina bez koštice
vrećica suhog kvasca
3 žlice maslinovog ulja
pola žličice soli
1 i pol žličica mješavine provansalskih začina (lovor, timijan, kadulja, peršin i ružmarin)
prstohvat šećera
Postupak:
Prelijte kvasac s 50 mililitara tople vode pa dodajte šećer i prstohvat brašna te ostavite da fermentira. U posebnoj zdjeli brašno pomiješajte sa solju i provansalskim začinima.
Dodajte mu nasjeckane masline i maslinovo ulje. Potom ubacite fermentirani kvasac i zalijte sa 120 mililitara tople vode. Umijesite meko i ljepljivo tijesto, stavite ga u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže.
Kad se tijesto digne, podijelite ga na dva dijela i kreirajte oblik lista. Nožem urežite sredinu pogače, ali vodite računa o tome da je ne prerežete do kraja. Zarežite nožem obje strane i ostavite pogače da se dižu još 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C (ventilator). Obje štruce namažite maslinovim uljem i pecite oko 15 minuta. Gotove ih poslužite uz bogatu platu, fini namaz ili jedite samostalno.
Foto: Instagram