Jela od lisnatog tijesta vrlo su ukusna, ali i ono važnije – jednostavna i brza za pripremu. Ako vam je ponestalo ideja za malo drugačije blagdansko predjelo (ili snack!), imamo rješenje koje će vas oboriti s nogu. Riječ je o boru od lisnatog tijesta s aromatičnim nadjevom koji ne zahtijeva posebne kulinarske vještine…
Malo tko može odoljeti jelima od lisnatog tijesta, posebice ako dolaze lijepo ukrašena i u neobičnim oblicima. Ovom opisu savršeno odgovara bor od lisnatog tijesta, blagdanski adut koji se može jesti u bilo koje doba dana, a naročito dobro funkcionira kao predjelo.
Iako se na prvi pogled čini zahtjevnim za izradu, to zapravo nije slučaj. Bor od lisnatog tijesta može se pripremiti i u slanom i u slatkom obliku, a ovoga puta isprobajte ga s aromatičnim nadjevom na bazi krem sira.
RECEPT
Sastojci:
2 paketa razvaljanog lisnatog tijesta
4 žlice punomasnog krem sira
1 manji žumanjak
3-5 sušenih rajčice iz ulja (nasjeckane na komadiće)
2 žličice kapara
češanj češnjaka
sol i papar
Za ukrašavanje:
crne masline
crveni papar
sezam
grančice majčine dušice ili ružmarina
Postupak:
Za nadjev nasjeckajte sušene rajčice na sitne komadiće, protisnite češnjak i pomiješajte ih s krem sirom. Smjesi dodajte kapare, posolite i poparite pa još jednom dobro promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Lisnata tijesta stavite jedno na drugo na pobrašnjenoj podlozi. Nožem oblikujte trokut s deblom tako da bude u obliku bora.
Uklonite gornje tijesto s donjeg. Na donje tijesto namažite nadjev pa ga ponovno poklopite drugim tijestom. Sa svake strane nožem zarežite trakice jednakog razmaka, ali vrh ostavite nezarezan.
Svaku trakicu ‘zavrtite’ da dobijete male spirale. Premažite bor razmućenim jajetom, pospite ga sezamom, sitno nasjeckanim crnim maslinama i drugim željenim dodacima te ukrasite grančicama majčine dušice i crvenim paprom.
Bor od lisnatog tijesta pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlaćanu boju. Najbolje ga je poslužiti toplog, no okus vas neće razočarati ni kada se ohladi.
Foto: Instagram