Malo tko može odoljeti zovu pufastih i mekanih peciva koja se tope u ustima. Ako vam je sama pomisao na njih već izmamila zazubice, onda definitivno morate probati engleske muffine. Za razliku od američke varijante, koja uglavnom dolazi u slatkom obliku, ovdje se radi o finim slanim kruščićima kao stvorenima za doručak. Osim što će vas dugo držati sitima, obožavat će ih i najizbirljiviji članovi vašeg kućanstva…
Iako riječ ‘muffin’ ponajprije asocira na slastice, originalni engleski muffini zapravo su fini slani kruščići koji se mogu kombinirati s bezbroj različitih nadjeva.
Mekana i pahuljasta, ova su peciva toliko fina da ih možete jesti same, ali najbolje će doći do izražaja kada na njih stavite poširano jaje, šunku, sir ili neki drugi slani dodatak u koji najčešće birate za doručak.
Ako vas pak uhvati želja za slatkim, engleske muffin možete namazati pekmezom, maslacem, čokoladnim namazom ili medom i zasladiti se uz šalicu kave ili vrućeg čaja.
U nastavku donosimo pojednostavljeni recept za tradicionalne engleske kruščiće koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.
RECEPT
Sastojci:
300 ml mlijeka
7 g instant kvasca
25 g šećera
50 g domaće svinjske masti
425 g glatkog brašna
Postupak:
Zagrijte mlijeko da bude toplo. Dodajte kvasac i šećer, promiješajte i ostavite sa strane. Otopite mast pa pomiješajte sa smjesom kvasca te dodajte brašno i sol. Zamijesite u glatko tijesto. Ako je potrebno dodajte malo brašna ili mlijeka.
Prebacite u namašćenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže oko sat vremena na toplom mjestu. Razvaljajte tijesto debljine oko dva centimetra na pobrašnjenoj radnoj površini. Režite čašom ili okruglim rezačem promjera 5-8 centimetara.
Slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Prekrijte i ostavite da se diže još oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 170 °C, a na vatru stavite tavu s neprianjajućim dnom na kojoj ćete peći kruščiće. Neka muffini dobiju lijepu zlatno-žutu boju pa smanjite vatru i pecite još 10 minuta.
Prebacite ih na pleh i pecite u pećici oko pet minuta ili duže ako nije do kraja pečeno iznutra. Poslužite toplo s džemom, medom i maslacem. voćem, šunkom i sirom ili nekim drugim nadjevom po želji.
Foto: Instagram