Francuska salata kraljica je blagdanskog stola, a može se pripremati na mali milijun načina. Iako ovom jelu svaki put iznova s lakoćom možete dati malo drugačiji okus, nekad nema boljeg rješenja od dobrog starog klasika po izvornoj recepturi. Planirate li peći odojak za Novu godinu, u nastavku potražite recept za originalnu francusku salatu koja će se uz njega složiti bez greške…
Na jelovnicima mnogih obitelji u vrijeme blagdana, osobito Božića i Nove godine, nalazi se neizostavna francuska salata, hladno predjelo ili pak prilog kojem malo tko može reći ‘ne’.
Riječ je zapravo o rusko Olivier salati, koju je 1860. godine prvi pripremio ruski kuhar belgijskog porijekla, Lucien Olivier, u moskovskom restoranu Ermitaž.
RECEPT
Sastojci:
- 300 g mrkve
- 300 g smrznutog graška
- 300 g krumpira
- 100 g kiselih krastavaca
- 80 ml kiselog vrhnja
- 90 g majoneze
- 1 žličica senfa
Priprema:
Najprije očistite mrkvu i krumpir (u kori!) te stavite kuhati u komadu. Također, skuhajte i grašak. Za to vrijeme sitno nasjeckajte krastavce. Kada se mrkva i krumpir ohlade, narežite ih na kockice.
Majonezu, senf i vrhnje izmiješajte u zasebnoj posudi kako biste dobili jednoliku smjesu. Pripremljeno povrće stavite u dublju zdjelu, dodajte mješavinu umaka te sve dobro promiješajte.
Količine povrća, majoneze i vrhnja slobodno mijenjajte ovisno o ukusu i broju osoba. Usto, možete koristiti i već gotovo smrznuto povrće za francusku salatu čime ćete skratiti vrijeme pripreme.
Foto: Instagram