Blagdani su nezamislivi bez mekanih i slasnih kiflica u kojima možemo uživati danima, a ove godine svoj ukućane i goste oduševite ovim gastro klasikom uz mali zaokret. Umjesto praznih kiflica, ovog Božića stol upotpunite onima sa ukusnim nadjevom od feta sira i vlasca koje vas neće dugo zadržati u kuhinji…
Nakon svečanog ručka, kad se hrana malo slegne, svi vole prigristi koju mekanu i slasnu kiflicu. Ovo tradicionalno jelo jedno je od gastronomskih favorita ljudi svih uzrasta, a može se spremati na bezbroj različiti varijanti.
Klasične prazne kiflice nepogrješiv su odabir, no katkad nije loše dodati im neki novi i malo drugačiji okus koji će ih podići na višu razinu.
Stoga ove godine uveselite svoje ukućane i goste slasnim kiflicama punjenim feta sirom i vlascem koje ne zahtijevaju puno vremena i truda.
Sigurno nećete moći stati samo na jednoj, što mnogima nakon obilnog blagdanskog uživanja u jelu neće baš zvučati privlačno, ali znate kako se kaže: ‘Nešto se jesti mora!’.
RECEPT
Tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1/2 dcl ulja
- 100 g kiselog vrhnja
- 2,5 dcl mlake vode
Nadjev:
- 150 g feta sira
- vlasac
Preljev i posip:
- 1 žumanjak
- 1 žlica sezama
Postupak:
Brašno pomiješati s kvascem, dodati sol, šećer, vrhnje, ulje. Postupno dodavati vodu i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se diže oko 30-40 minuta na toplijem mjestu, pokriveno plastičnom folijom ili platnenom krpom.
Dignuto tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki dio bacati (oko 10 puta) s visine u radnu podlogu. Bacanjem tijesta se postiže mekoća i lakoća tijesta.
Svaki dio tanko razvaljati u krug pa ga podijeliti na osmine. Puniti fetom, posuti vlascem i formirati kiflice pa ih slagati na lim za pečenje. Ostaviti ih da se dižu još 20-ak minuta.
Premazati ih razmućenim žumanjkom i posipati s malo sezama. Peći 15 minuta na 200 stupnjeva. Dobar tek!
Foto: Instagram