Make your day different

Logo Cover

Znanstvene studije potvrdile: doručak bi vam mogao produljiti život! Izbjegavajte ovih 6 (loših!) navika i kraljevski uživajte u najvažnijem obroku…

Čovječanstvo se dijeli na dvije skupine: prvi su oni kojih jedino pomisao na doručak može izvući iz kreveta, a drugi su oni kojima je ujutro zlo pri pomisli na bilo kakvu hranu. Ipak, u zadnje vrijeme lako je moguće formirati skupinu između te dvije jer ideje za pripremu doručka postaju sve maštovitije. Pri planiranju idućeg doručka uzmite u obzir rezultate istraživanja povezanih s prvim obrokom u danu kako bi se zaštitili od šest zdravstvenih problema koje donosimo u nastavku…

Živimo u vremenu kad nam cijeli svijet može biti dostupan na tanjuru i sve više stručnjaka se slaže kako doručak ne bi trebalo preskakati pa je na vama da se opredijelite kamo želite otputovati svakog jutra: u zapadnu kulturu s obilnim i masnim doručcima, ili pak prema egzotičnim i istočnim zemljama u potrazi za delikatnim namirnicama koje volimo zvati superhrana.

@valerakomarova

Što god da odaberete, važno je da vas umjereno zasiti i pripremi za dan, ali i da dugoročno pogoduje zdravlju.  Želite li živjeti dulje, pripremite ukusne doručke tako da izbjegavate ovih šest prehrambenih navika, a tako ćete izbjeći i negativne posljedice:

1. Preskakanje doručka utječe na metabolizam

U studiji objavljenoj prošle godine u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism otkriveno je da su ispitanici koji su odabrali obilan doručak umjesto obilne večere tijekom dana sagorjeli dvostruko više kalorija. Čak i ako se pretjerano ne krećete, što je također poželjno, dan je neizbježno ispunjen aktivnostima u kojima polako trošite kalorije pohranjene kroz doručak, dok se nakon večere one ne stignu potrošiti pa se talože kao masno tkivo.

Pokušajte prilagoditi bioritam nekom laganom doručku poput voća, jogurta i sjemenki u slučaju da vam obilan doručak ne odgovara.

Tako ćete sniziti razinu šećera u krvi uz osiguravanje energije za pravilno funkcioniranje tijela tijekom dana.

@valerakomarova

Ukoliko preferirate visokokaloričan doručak, to ima svoje prednosti jer ćete smanjiti osjećaj gladi i lakše organizirati ostale obroke kroz dan. Dugoročno to bi moglo spriječiti pojavu pretilosti ili produljiti vijek za čak 14 godina.

 

2. Pržena slanina povećava rizik od raka debelog crijeva

Karcinom je jedan od najčešćih uzročnika smrti danas, a kad se veže za debelo crijevo posebno je opasan jer se teško otkriva i lako metastazira. S druge strane, miris pržene slanine ujutro izuzetno je primamljiv i neizostavan dio doručka ako volite englesku ili američku kuhinju. Predlažemo da se slaninom za doručak tek povremeno počastite jer je studija iz časopisa International Journal of Epidemiology pokazala zapanjujuć utjecaj čestog konzumiranja pržene slanine na dugoročno zdravlje. Ispostavilo se da konzumacija samo jedne trakice slanine dnevno (oko 25 grama) povećava rizik od raka debelog crijeva za čak 20 posto.

3. Pijete li sok uz doručak, izlažete se riziku za dijabetes tipa 2

Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu Diabetes care mogla bi poljuljati svakodnevni užitak u smoothiejima. Naime, čak i ako konzumirate 100% voćni sok redovito uz doručak, imate 16 posto više šansi da obolite od dijabetesa tipa 2. Zamislite koliko bi se te šanse povećale da konzumirate gazirane i zašećerene sokove.

Ipak, smoothieji se i dalje vode kao poželjan doručak ako ubacite vlaknasto povrće ili sjemenke poput lanenih ili chia jer ćete tako osigurati dovoljno vlakana tijelu da sve probavi bez poteškoća.

@valerakomarova

4. Sok od grejpa može suzbiti djelovanje nekih lijekova

Iako je dnevni unos vitamina C izuzetno važan, a grejp je voćka koja ga sadrži u optimalnim količinama, preporučeno je da ujutro odaberete sok nekog drugog agruma. Grejp na neobičan način interferira djelotvornost lijekova za snižavanje kolesterola i krvnog tlaka, pa bi  osobe koje su primorane uzimati takve lijekove trebale preskočiti sok od grejpa. Prema Food and Drug Administration, grejp zapravo pospješuje ulazak ovakvih lijekova u krvotok u većoj razini nego je potrebno pa to može uzrokovati kontra-efekt prilikom uzimanja.

5. Kava na prazan želudac utječe na regulaciju šećera u krvi

Sve više mladih definira doručak kao šalicu crne kave s puno šećera. Iako pruža osjećaj buđenja, kofein može uzurpirati rad srca, a pretjerana količina šećera izložit će vas riziku od dijabetesa jer povećava razinu glukoze u krvi. Naravno da odvikavanje od kave nije rješenje, nego ju počnite piti uz neki lagani obrok kako bi vam ugodnije prijala i bolje sjela u probavi. Nedavna studija Sveučilišta Bath potvrdila je da utjecaj kave na razinu glukoze u krvi ima direktnu povezanost s izlaganjem ispitanika, a time i svih nas, najjačim uzročnicima smrti u Americi – bolestima srca i dijabetesu.

 

6. Preskakanje doručka nepovoljno djeluje na srčano zdravlje

Kao što je spomenuto na početku, preskakanje doručka može uzrokovati višu razinu kolesterola i povišen krvni tlak. To je potvrdila i studija iz travnja 2019. objavljena u časopisu American College of Cardiology.

@valerakomarova

Rezultati su bili prilično alarmantni – od 6550 sudionika, 87 posto onih koji su preskakali doručak imali su veći rizik od umiranja zbog kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one koji su doručkovali.
Preskakanje nijednog obroka, pa tako ni doručka, nije preporučljivo, kao što izgladnjivanje u bilo kojem trenutku dana ne djeluje u smjeru mršavljenja.

Organizirajte dan unaprijed i pobrinite se da pojedete tri veća ili pet manjih obroka u toku dana jer iz Eat This, Not That poručuju da bi vam to moglo značajno produljiti život.

Pripremila: Silvija Valjin
Foto: Instagram





Slični članci