Make your day different

Logo Cover

Živite život bez straha: Uz ovih 6 jednostavnih, ali djelotvornih navika riješit ćete se svakodnevne tjeskobe i osjećati se bolje u svojoj koži

Svatko od nas ima neke strahove koje ga sprječavaju u nesmetanom obavljanju svakodnevnih obaveza i utječu na samopouzdanje. Čak i ako je riječ o naizgled bezazlenim strahovima s kojima se lako nositi, oni mogu ostaviti traga na kvalitetu svakodnevnog života. Kako biste se uspješno riješili osjećaja tjeskobe i pobijedili male, ali značajne strahove, slijedite ovih šest djelotvornih savjeta stručnjaka…

Bilo da je riječ o fobijama ili malih strahovima koji svakodnevno polako ‘grizu’, nijedna osoba ne bi se trebala pomiriti s njima i dopustiti da ostave traga na njeno svakodnevno funkcioniranje.

U prilog tome nikako ne ide ni trenutna situacija u svijetu, posebice u Hrvatskoj nakon nedavnih potresa, no ako promijenite fokus i dnevnu rutinu, možete se riješiti osjećaja tjeskobe i umanjiti svoje strahove. Prema pisanju YourTanga, stručnjaci savjetuju da započnete s ovih šest laganih, ali učinkovitih navika.

@vbulusheva

1. Predahnite

Proteka godina svima je bila posebno izazovna i teška, kako zbog pandemije koronavirusa, tako i zbog potresa, ekonomske krize, socijalne distance i brojnih drugih stvari koje su je obilježile.

 

Katkad je potrebno malo odahnuti i nakratko zaboraviti na brige kako biste se zabavili i odmorili mozak. Pogledajte dobru seriju, počastite se kupkom ili kućnim spa tretmanom, napravite kolač ili bilo što što vas zabavlja i ispunjava.

Tek kada osjetite mir u duši i ugasite glasne misli, bit ćete spremni nastaviti kretanje u tom (mirnom i rasterećenom!) smjeru.

@moodchannel

2. Jedite zdravo

Iako zvuči kao već dobro poznati klišej, on to ne bi bio da nije istinit. Naime, veća konzumacija povrća, voća, orašastih plodova i ribe opskrbit će vas prijeko potrebnim vitaminima i mineralima, ali i potaknuti lučenje hormona odgovornih za osjećaj sreće i zadovoljstva.

Ne kaže se uzalud da se u zdravom tijelu krije zdrav duh. Ipak, to ne znači da se potpuno trebate odreći nezdrave hrane i slatkiša koji također osiguravaju dozu zadovoljstva – važno je samo da ne pretjerujete s količinama.

@dare2dream_big

3. Održavajte kontakt s osobama koje vam znače

Iako nismo u potpunom lockdownu te i dalje imamo priliku viđati se s dragim ljudima, naša svakodnevica drugačija je bez noćnih izlazaka, ispijanja kave u kafićima, putovanja s ekipom i sličnih aktivnosti na koje još neko vrijeme možemo zaboraviti.

Kako biste se riješili tjeskobe i osjećaja straha, svakodnevno kontaktirajte osobe koje vam znače jer ćete se osjećati sigurno, zabavljeno i voljeno. Ovakvi mali trenuci potrebni su nam svakog dana, jer kada se nakupe, rezultirat će pozitivnim promjenama.

@vbulusheva

4. Budite ljubazni

S obzirom na to da se većina ljudi i dalje ne zna nositi s ‘novim normalnim’ češće se susrećemo s mrzovoljnim ljudima, nego onim ljubaznima i dobro raspoloženima. Želite li se osjećati bolje i umanjiti socijalnu anksioznost, naprosto budite ljubazni.

Postanite promjena koju želite vidjeti u svijetu. Osim što ćete se osjećati bolje u svojoj koži, širit ćete pozitivnu energiju i dobro raspoloženje, a svi znamo koliko ono može biti zarazno.

@_thefab3

5. Zabavljate se

Dopustite si zabavljati se na bilo koji način koji vam odgovara dok god time ne štetite drugima. Pjevajte, plešite, crtajte, igrajte se djecom, hranite ptice u parku ili igrajte društvene igre kako biste probudili dijete u sebi i zaboravili na strahove.

Iako se ova metoda može činiti kao ‘maskiranje’ straha, istina je zapravo sasvim suprotna. Kada činimo stvari koje nas vesele i ispunjavaju, manje se fokusiramo na strah i samim time umanjujemo osjećaj tjeskobe. Baš kao što je strah postao jedna od svakodnevnih navika, tako može i zabava.

@street.inspired.perfection

6. Radite popise

Na listu papira ispišite sve svoje kvalitete kako biste ih mogli doživjeti u fizičkom obliku i podsjetiti se na neke koje ste možda neopravdano zanemarili. Isto vrijedi i za želje, odluke, talente ili bilo što drugo što vam padne napamet, a ima pozitivan predznak.

Također, možete napraviti i listu svojih svakodnevnih strahova i pokraj svakog napisati primjer u kojem ste ga se nakratko uspjeli riješiti. Svakodnevnim čitanjem ove liste podsjećat ćete se na to da vaši strahovi nisu nerješivi, ali im ujedno pridavati pažnju na puno zdraviji način.

Foto: Instagram

Slični članci