Tradicionalni uskrsni ručak uglavnom uključuje mnogo luka koji stvara neugodan zadah, no to vas ne mora priječiti da u uživate u njemu. Iako se čini nemogućim, miris luka u ustima moguće je ‘ubiti’ pojedinim namirnicama bolje nego četkanjem zubi. Ako ste u potrazi za jednostavnim rješenjem, u nastavku donosimo koja hrana i piće vam mogu pomoći pri uklanjanju zadaha…
Uskršnji ručak nezamisliv je bez ukusnog mladog luka, no najgora stvar je neugodan miris koji ostavlja u ustima.
Ipak, uz pomoć nekih prehrambenih namirnica lako ga se riješiti u vrlo kratkom roku kako biste mogli nesmotreno uživati u svakom zalogaju.
Ovih pet namirnica pomoći će vam ukloniti neugodan miris u ustima:
1. Peršin
Peršin je ultimativni osvježivač usta i zbog toga se obično služi u restoranima kao dio dekoracije. Sve što trebate je prožvakati nekoliko svježih listića. Ako zadah nije nestao, ponovite postupak.
2. Limun
Limun također uklanja neugodan miris luka, kako s prstiju, tako i iz usta. Ako niste ljubitelj jedenja limuna, napravite nešto jaču limunadu i malo je mućkajte u ustima.
3. Zeleni čaj
Skuhajte malo zelenog čaja, unutra dodajte malo meda i limuna i lagano ga pijuckajte. Miris luka bi trebao nestati nakon nekog vremena.
4. Menta
Menta ima gotovo isti učinak kao i peršin, a velika prednost njenog žvakanja, osim uklanjanja zadaha, je i to što je izrazito dobra za osjetljiv želudac.
5. Mlijeko
Osim što smiruje žgaravicu koja se često javlja nakon prejedanja, punomasno mlijeko uklanja i neželjeni miris luka. Pijte ga tijekom i nakon jela s lukom.
Foto: Instagram