Make your day different

Logo Cover

Završio je Floraart – najveća cvjetna izložba u ovom dijelu Europe! Haljina od cvijeća umjetnice Ivane Kujundžić Rupčić posebno nam je zapela za oko

U nedjelju je završio Floraart, najveća cvjetna izložba u ovom dijelu Europe. Tijekom četiri dana, na nikad atraktivnijem izložbenom prostoru Bundeka od 300 tisuća četvornih metara, u organizaciji Podružnice Zrinjevac, predstavilo se više od 170 domaćih i stranih izlagača. A među njima našla se i ona Ivane Kujundžić Rupčić, njena druge instalacije koju je predstavila pod nazivom ‘Mare nostrum’…

Ovaj važni hortikulturalni događaj koji je svoj put započeo kao mali projekt pretvorio se u događaj koji  uvelike doprinosi proizvodnji cvijeća, odnosno boljem plasmanu te djelatnosti ne samo na domaćem već i na međunarodnom tržištu.

Talentirana dizajnerica Ivana Kujundžić Rupčić svojom je kreacijom Mare Nostrum obogatila cvjetnu biljnu rapsodiju ovogodišnjeg Floraarta na zagrebačkom Bundeku koja je trajala do nedjelje 21. svibnja.

‘Mare nostrum je nastala opčinjenošću našim morem i obalom i mojom ludom željom da si približim ljeto. Sve na haljini i oko nje moja produžena ruka, Mirna Milković vodička kroz bilje, sakupila je i donijela iz srednje Dalmacije u prepunom autu pred moja vrata. Puna tri dana sam radila na njoj. Haljina se sastoji od ribarske mreže, školjki, algi, morskih trava, kamenčića i palmine kore’, otkrila je Ivana koja se modom, kao i glazbom bavi već 15 godina.

24sata

‘Priča je to o našem moru, o inspiraciji pjesnicima, rukama ribara što svoj život položiše da bi nahranili svoje obitelji, o svjetionicima i njihovima tragačima. O biljkama, školjkama i svim poznatim i nepoznatim nježnim bićima ovog neistraženog prostranstva. O svjesnosti raja koja dušu hrani. Mare nostrum je žena, muškarac, radost djeteta dok kamenčiće ubacuje u nju. Miris bora, smreke, kadulje, vrijeska, smilja, crnike, planike, brnistre što joj s obale maše, u dodiru s vjetrom čine ih zanosnim i nezaboravnim – govori Ivana, osnivačica brenda ‘Monarch fashion’, koja je na Floraartu nastupala i prošle godine kad je kreacija ‘Majčica priroda’ bila izrađena od 50 vrsta biljaka te je bila spoj Dalmacije i kontinenta.

Ivana Kujundžić Rupčić sa sinčićem

Na izložbi su se predstavili najnoviji trendovi u krajobraznom uređenju, prezentirala su se nova idejna rješenja u uređenju vrtova i zelenih površina te u aranžiranju cvijeća, kao i noviteti u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji.

Posebna su atrakcija bili su i vertikalni vrtovi, najnoviji svjetski trend u hortikulturi, koje djelatnici Zrinjevca sami projektiraju, izrađuju i održavaju. Vanjske izložbene prostore projektirali  su Danijela Barišić, Vanja Bakarčić Guzmić, Martita Burić Teskera i Ivan Žigman, a postavili vrijedni radnici podružnice Zrinjevac, službe urbanog zelenila i izvođenja projekata krajobraznog uređenja kao i službe za proizvodnju bilja i kompostiranje uz vodstvo Igora Vidičeka.

Na Bundeku se održala i prezentacija dendrološkog i ostalih materijala, a na zapadnom i istočnom prostoru parka Bundek organizirala se prodaja kaktusa, trajnica, raznolikog asortimana biljnog materijala i ostalih proizvoda po pristupačnim cijenama.

Uz prigodnu prodaju cvijeća i sadnica i ove godine  održala su se zanimljiva predavanja i radionice, ali i atraktivna natjecanja poput tradicionalnog Hrvatskog kupa florista.

.

Pobjednici u navedenoj kategoriji su: u natjecateljskoj disciplini Osobna prezentacija: 1.mjesto: Veronika Kuruc, 2.mjesto: Irena Borovičkić, 3.mjesto: Sanja Hržić, u natjecateljskoj disciplini Slobodni stil stručka: 1.mjesto: Irena Borovičkić, 2.mjesto: Veronika Kuruc, 3.mjesto: Nikolina Šarar Žvanović, u natjecateljskoj disciplini: Vjenčani stručak: 1.mjesto: Nikolina Šarar Žvanović, 2.mjesto: Sanja Hržić, 3.mjesto: Veronika Kuruc, u natjecateljskoj disciplini Aranžiranje stola: 1.mjesto: Ivana Rob, 2.mjesto: Veronika Kuruc, 3.mjesto: Irena Borovičkić, u natjecateljskoj disciplini: Tema iznenađenja 1.mjesto: Ivana Rob, 2.mjesto: Veronika Kuruc i 3.mjesto: Sanja Hržić. Ukupni pobjednici hrvatskog kupa florista su: 1.mjesto: Veronika Kuruc, 2.mjesto: Irena Borovičkić i 3.mjesto: Sanja Hržić, a kao ukupni pobjednik Hrvatskog kupa nagradu je dobila Veronika Kuruc.

.

Održano je i međunarodno natjecanja učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, a nagrade su osvojili: 1. Mjesto: Lara Gjergjek, Škola za hortikulturno in vizualne umetnosti Celje, 2. mjesto: Tena Lukman, Gospodarska škola Čakovec i 3.mjesto:  Kristina Kulovec, Grm Novo mesto.

.

Organizator je mislio i na najmlađe, pa su se u ‘Floragradu’ čitale priče, ali i održale dječje predstave i zabavne radionice, budući da je jedan od temeljnih ciljeva izložbe upravo edukacija.

Posebnost ovogodišnjeg izdanje ‘Floraarta’ jest i u tome što se predstavio više kao izložba, nego kao sajam cvijeća, a više skupina florista, iz cijele Hrvatske dobili su priliku predstaviti svoj rad, ali i ponešto naučiti.

.
.
.
.
.

Fotografije: Ivan Marinković, privatni album Ivana Kujundžić Rupčić
Slični članci