Make your day different

Logo Cover

Zašto je Ligursko more najljepše na svijetu?

Ligursko more mnogi smatraju najljepšim na svijetu. Duboki Genovski zaljev dijeli more u tri države: Italiju, Francusku i Monaco. Duboki je geografski jer ulazi u kontinent, ali i dubina mora je u prosjeku 1200 metara

Klima je blaga i mediteranska. Zimi je oko 13°C a ljeti oko 25°C pa je ova regija uvijek ugodna za posjet što su prepoznali mnogi turisti. Južno od Genove je nacionalni park ‘5 Terre’ s predivnim poput mignona šarenim mjestima spojenim vlakom. Još južnije je Porto Venere pored La Spezie prvi od šarenih ribarskih sela.

 


Najpoznatije mjesto s te strane je Portofino u kojem svoje vile imaju bogataši iz Milana. Tao je i postalo poznato kao mondeno ljetovalište. Dalje prema zapadu iza Genove se nalaze predivni San Remo te Menton i Monte Carlo.

Ligurija za turiste

O svakom od tih mjesta bi se moglo posebno pisati. Još je stotine manjih, nama manje poznatih jednako lijepih i šarenih smještenih uz strme obale i pokoju pješčanu uvalu. Dramatični se krajolik prostire od La Spezie do Nice u Francuskoj. Nakon Nice obala je niska i pitoma baš kao i u Italiji do La Spezie.

 

 

Prometnice su vrlo dobre s obzirom na konfiguraciju tla. Autocesta je uz more kao i željeznica. Nekoliko puteva vodi u unutrašnjost prema Parmi, Milanu i u ostatku Francuske. Najveća zračna luka je pored Nice. Kraj je bogat ribom i ostalim morskim plodovima pa se razvila specifična vrlo ukusna kuhinja. Vina dolaze iz drugih krajeva Italije i Francuske.

 

Ligursko more zaslužuje boravak od barem tjedan dana. Treba početi u 5 Terre pa se dalje voziti i zaustavljati prema Genovi i završiti u Nici. Da li je Ligursko more najljepše na svijetu je teško reći, no svakako treba upoznati sva ta divna mjestašca i usporediti ga s drugim morima.

Fotografije: Vlado Šestan/www.travel-advisor.eu/


Hzzo


Slični članci