Make your day different

Logo Cover

Zašto je francusku Azurnu obalu, koja se proteže na 100 kilometara i čiju unutrašnost krase pitoreskni gradići, idealno posjetiti i zimi?

Vlado Šestan idejni začetnik grupe Savjetnik za putovanja čiji broj članova premašuje 80 tisuća posjetitelja, i autor web stranica travel-advisor.eu., čovjek je koji zna baš sve odgovore na pitanja vezana uz putovanja, najtraženiji je i svakako najkompetentniji u tom području. S razlogom! I zato iz njegova pera doznajte zašto je Auzurnu obalu dobro posjetiti zimi…

Odmah na početku da budem iskren, ona koja treba posjetiti zimi trena i ljeti. Nema neke razlike osim što su ljeti neka mjesta življa i ima puno više turista.
Menton je prvi grad između talijanske granice i Monaca na uskom dijelu obale između alpskih vrhova i sredozemnog mora. Alpe počinju baš ovdje i obilježile su grad. Suptropska mikro klima je jedinstvena pa je grad pun vrtova. Zimi se organizira poznati festival citrusa – La Fete du Citron. Zimi je pun turista, sve radi i nekako se čini da je mjesto toplije nego drugdje u okolici.

 
 

zimi na Azurnoj obali
Monaco je možda najluksuznija destinacija na Azurnoj obali. Razlika od francuskih gradova je u tome da je ovdje sve skupo i ekskluzivno. Kao samostalna država ima posebne zakone. Zanimljivo je da Francuzi iz Nice dolaze u šoping u monegaške trgovine jer kažu da su hrana i vino jeftiniji. Turisti, oni „obični“ provedu u gradu pola dana ili dan te odu dalje prema Nici.

zimi na Azurnoj obali
Nica je glavni grad Azurne obale i jedan od najupečatljivijih na Mediteranu. Promenade des Anglais je šetnica uz more koja se nalazi na svim razglednicama. Kuhinja je divan spoj talijanske tradicije i novog francuskog vala. Morski specijaliteti i provansalski roze nepogrešivo idu zajedno. Muzeji Chagalla i Matissea su samo vrh kulturne ponude. Hotel Negresco je institucija. Mogli bi nabrajati još dugo što sve treba vidjeti, ali je najbolje da se odvoji barem dva dana za ovaj divan grad i sve obiđe.

  Advertisement
  Advertisement

zimi na Azurnoj obali

 

Antibes je mjesto negdje na sredini između Cannesa i Nice. Poznato je po najskupljim vilama iza visokih zidova u kojima borave oni najbogatiji. Ipak, nije sve u tome. Stari gradić Antibes s uskim zavojitim ulicama i tržnicom Marche Provencal je doživljaj. Najbolja ponuda je upravo na ovoj tržnici, ali naravno i najviše cijene.

Cannes je sinonim za luksuz, bogate i slavne. Zahvaljujući filmskom festivalu ovaj negdašnji mali lučki gradić je postao poznat diljem svijeta. La Croisette je promenada koju jednostavno treba propješačiti. Luksuzni hoteli poput Martineza, Carltona, Majestica i drugih s jedne i velika pješčana plaža s druge strane, palme i cvijeće uz poneki ultra skupi automobil pružaju sliku nekog drugog svijeta. Ipak treba napomenuti da je grad vrlo ugodan za život i da u njemu borave ljudi čitave godine kao i u Nici.

St.Paul de Vence – Pitoreskni srednjovjekovni gradić, nešto poput našeg Motovuna, ali veći je obavezno mjesto za posjet. U njemu borave glumci i umjetnici, svaka je kuća trgovina, atelje ili restoran. Mjesto posebnog ugođaja u kojem pomislite : Ovdje bi mogli živjeti. Na mjesnom groblju je pokopan Marc Chagall.

zimi na Azurnoj obali

Eze se nalazi u brdima blizu Nice. Iz gradića se pruža prekrasan pogled na „pola“ azurne obale. Posebna je atrakcija Jardin Botanique d Eze u srednje vjekovnoj utvrdi. Divno mjesto za šetnju uz divne poglede prema Mediteranu.

zimi na Azurnoj obali

Auron je skijalište udaljeno osamdesetak kilometara od obale. Kao i Isola 2000 omiljeno je među stanovnicima ove pokrajine. Sa 135 kilometara staza je prilično veliko i dobro skijalište. Ima nešto više crnih i crvenih staza od Isole pa se smatra ozbiljnijim. Po mogućnosti izbjegavati vikende.


Isola 2000 je na samo sat i pol vožnje udaljenosti od Nice. Idealan zimski odmor bi bio preko vikenda Nica ili Cannes, a preko tjedna na skijanje. Skijalište je idealno za obitelji s djecom. Nalazi se u nacionalnom parku Mercantour. Ukupno ima 42 staze.

Pogledajte VIDEO:

Razlog više za posjetiti Azurnu obalu zimi pronašli smo i na Instagramu. Pogledajte FOTO galeriju:

@ole._._.sia

 

@chinazur

 

@pasqualite

 

@whereintheworldiscl

 

@michaelaastl

 

@passejant_per_ahi

Napisao: Vlado Šestan/www.travel-advisor.eu

Slični članci