Make your day different

Logo Cover

Vrijeme je za čišćenje ploče za kuhanje? Imamo savršen trik s kojim će uvijek izgledati kao netom kupljena, a potrebna su vam samo 2 sastojka koja već imate

Osnovna prednost modernih ploča za kuhanje je u njihovoj izdržljivosti i otpornosti na visoke temperature kuhanja. Premda su u načelu jednostavne za održavanje, svaka pa i najsitnija ogrebotina ili mrvice hrane upadaju u oči pa ih volimo održavati besprijekorno čistima. Kuhanje na takvoj podlozi znatno smanjuje mogućnost kipljenja iz lonca, ali ako se to ipak dogodi ili ako dno lonca nije potpuno suho i čisto, mrlje i ogrebotine su neizbježne. U nastavku donosimo trik koji otklanja sve nesavršenosti bez imalo muke…

Pojedini proizvođači staklokeramičkih i indukcijskih ploča za kuhanje uz samu ploču često prilože čeličnu strugalicu i sredstvo za čišćenje takvih površina. Bez obzira imate li navedena pomagala kod kuće, neke ogrebotine i mrlje na vašoj voljenoj ploči mogu biti toliko tvrdokokrne da ih samo ‘starinski’ načini čišćenja mogu u potpunosti otkloniti.

@siematicfrance

Indukcijska ploča jednostavnija je za održavanje jer se brže hladi, ali morate biti jako pažljivi kod odabira lonaca i tava jer prihvaćaju samo one s magnetnim dnom. Tome je tako jer pomoću magnetnih sila induciraju samo onoliko energije koliko je potrebno za kuhanje.

S druge strane, staklokeramičke ploče zahtijevaju duže vrijeme hlađenja što potencijalne mrlje čini još tvrdokornijima, ali barem ne morate biti izbirljivi u odabiru posuđa.

Koju god ploču za kuhanje koristite, sigurni smo da ste svjesni pažnje koju trebate pridavati čišćenju. Primjerice, nikad ne čistite još vruću površinu, ne ribate abrazivnim sredstvom kako bi izbjegli ogrebotine i pukotine, ili općenito pazite da ploču prilikom kuhanja ne zaprljate.

@siematicfrance

Dogodi li vam se ipak suprotno od navedenog, imamo spas u vidu paste za poliranje. Ona će vam biti glavni saveznik za sjajnu ploču za kuhanje, a evo i kako ju upotrijebiti:

  • Prije poliranja potrebno je otkloniti sve masnoće, ostatke vode i nečistoće. Možete se poslužiti spužvicom i sredstvom za pranje suđa, ali predlažemo da spojite dva kuhinjska čarobnjaka – ocat i sodu bikarbonu jer su izrazito djelotvorni u uklanjanju svih tipova mrlja.
  • Posipajte nekoliko žličica sode bikarbone po ploči, a zatim mjestimično prelijte octom. Pritom se fokusirajte na tvrdokorne mrlje. Ostavite da djeluje 15-20 minuta.
  • Glatkom stranom spužvice nježno prebrišite ostatke sode i octa, te potom odstranite ostatke mrlja. Po potrebi dodatno uklonite preostale nečistoće papirnatim ubrusom. Potom prebrišite ploču vlažnom krpom, a zatim suhom krpom.
  • Sad dolazimo do zanimljivog dijela – poliranje. Ovaj postupak nije potrebno raditi prečesto, a koristiti možete bilo koju pastu za poliranje, ne mora biti specifično za kuhinjske površine.
@siematicfrance

Nanesite pastu direktno na dio ploče sa malim ogrebotinama i koristeći krpu od mikrofibre kružnim pokretima strpljivo polirajte.

Ako se sjećate poliranja srebrnine sa bakom, znate da to oduzima dosta vremena ali prednost je što će ogrebotine uistinu nestati. Kad ste zadovoljni rezultatom, još jednom ponovite postupak brisanja prvo vlažnom, a potom suhom krpom.

Izvor: sfgate.com

 

Slični članci