Make your day different

Logo Cover

VIDEO: Ovog prosinca u kina stiže ‘Sveta obitelj’ – novo ostvarenje Vlatke Vorkapić, priču o obitelji iz malog mjesta koja nosi teret strogo čuvane tajne

Ovoga prosinca u kina nam dolazi novi film redateljice Vlatke Vorkapić, koja je ljubitelje domaće kinematografije osvojila hit komedijom ‘Sonja i bik’. Kad tradicija vlada, tajne cvjetaju – tako se ukratko može opisati ‘Sveta obitelj’, gdje pratimo priču obitelji koja svoje tajne vješto čuva služeći se religioznošću, tradicijom i imetkom.

Radnja je smještena u fiktivnom slavonskom selu 60-ih godina 20. stoljeća, gdje urbani utjecaji slabo prodiru, a pridržavanje starih običaja imperativ je ovoj ruralnoj zajednici. U središtu pozornosti je imućna obitelj gazde Marka, koja svoju disfunkcionalnost sakriva bogatstvom, religioznošću te njegovanjem tradicije pod svaku cijenu.

.

Sve navedeno služi kao paravan i fasada kako bi se sakrila strogo čuvana obiteljska tajna. Gazda Marko, koji kao ‘pater familias’ u potpunosti kontrolira obitelj, isprosi ruku siromašne nadničarke Janje za svoga sina Ivu. Mladoj Janji se ta ponudu učini kao ostvarenje njezinih snova.

Pogledajte trailer:

Film pokazuje dva svijeta, lice i naličje, dvije strane obitelji gazde Marka. Jedan svijet je uljepšani izlog nakićen raskošnom tradicionalnom nošnjom, ukusnom hranom i narodnim običajima, a namijenjen je pokazivanju mještanima.

Drugi svijet, onaj u četiri zida, sačuvan je od oka javnosti i poznat isključivo Marku, supruzi Ani i sinu Ivi. Nakon početnog oduševljenja zbog udaje za sina bogatog gazde, Janja ubrzo shvaća da je brak na koji je pristala zapravo zamka i da je ona odabrana samo da popuni njihovu sliku savršene obitelji.

.

Kao zanimljiv prijelaz iz jednog svijeta u drugi redateljici je poslužio bećarac, popularni vokalno-instrumentalni napjev iz slavonske regije, koji se obično izvodi na svadbama i drugim narodnim veseljima, gdje bećari, izvođači ovog napjeva uživaju veliku popularnost.

I dok gosti, opijeni rakijom i gozbom, oduševljeno plješću na stihove bećarca, otrežnjujuća je činjenica kako su stihovi nerijetko prožeti okrutnim šalama i prostaklukom.

Je li bećarac samo vesela tradicijska bezazlena pjevana doskočica koja zaslužuje biti pod zaštitom UNESCO-a ili je to tradicija koja prvenstveno slavi patrijarhat – poslušajte, pa odlučite sami. Bećarac, koji je ujedno i teaser, u ‘Svetoj obitelji’ pjeva poznati srpski glumac s holivudskom karijerom, Nikola Đuričko, koji je fantastično utjelovio lik gazde Marka.

.

Unatoč tome što raskrinkavanje generacijskih trauma više nije tabu, svevremenska tematika ovog filma i danas je aktualna i svakako se može povezati s društvenim problemima o kojima prečesto čitamo na portalima i društvenim mrežama.

Moralne vrijednosti koje to nisu, sakrivanje iza plašta religioznosti, očuvanje tradicije i statusa quo pod svaku cijenu – svaki od ovih problema Vlatka Vorkapić vješto prikazuje u svom novom filmu čija nas premijera očekuje 5.12. ove godine.

.

Osim spomenutog Nikole Đurička, glumačku ekipu čine i Anita Matić Delić, Ivan Čuić, Lana Pilić, Judita Franković Brdar, Aleksandar Cvjetković te mnogi drugi.

.

Foto: promo

 

Slični članci