Za tjedan dana britanska kraljevska obitelj i probrani uzvanici predstojećeg vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle uživat će u veličanstvenom slavlju, a svečanost će biti zaslađena kraljevskom tortom od limuna i proljetnog cvijeća. To je i razlog zašto smo krenuli u potragu za sličnim receptom – kako bi i vama pružili mogućnost uživati u istom okusu u kojem će uživati i gosti najvažnijeg vjenčanja ove godine…
Iako nismo dobili pozivnicu za kraljevsko vjenčanje princa Harryja i buduće vojvotkinje Meghan Markle, odlučili smo da nas to neće omesti, jer i mi želimo, barem na jedan dan, guštati kao kraljevi. I to uz pomoć torte – “kraljevske” proljetne torte od limuna i cvijeća, baš onakve kakvu će na svadbi jesti kraljevska obitelj.
Da će torta biti od limuna i ukrašena poljskim cvijećem doznali smo već ranije, baš kao i činjenicu da je riječ o pomalo neobičnom izboru, jer britanska tradicija inače nalaže da se na svečanostima poput vjenčanja servira voćna torta. Voća doduše neće nedostajati, no lijepa je Meghan ipak odlučila malo promijeniti tradiciju, odlučivši se za limun i cvijeće. A to zvuči, baš kao što i izgleda, bajno.
Uvjerite se i sami ovim receptom:
Sastojci:
Za tortu:
2 šalice brašna
1 čajna žličica praška za pecivo
3/4 čajne žličice sode bikarbone
1/2 čajna žličica soli
1/2 šalice maslaca, otopljenog na sobnoj temperaturi
1 šalica šećera
2 velika jaja (na sobnoj temperaturi)
1 i 1/2 čajne žličice čistog ekstrakta vanilije
1 čajna žličica ekstrakta limuna
1 šalica mlaćenice (neobranog mlijeka)
Za kremu:
6 žutanjaka (bjelanjke ćete koristiti za glazuru)
¾ šalice šećera
½ šalice limunovog soka
naribana korica od 2 limuna
12 žlica rastopljenog maslaca
Za glazuru:
6 velikih bjelanjaka
1 i 1/2 šalice šećera
1 i 3/4 šalice maslaca, izrezati na male komade, na sobnoj temperaturi
1 i 1/2 čajne žličice ekstrakta limuna
Za dekoraciju:
Listovi mente i dosta organski uzgojenih maćuhica
Priprema
Namastite lim za pečenje, a pećnicu zagrijte na 150 C. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke za biskvit, a u drugoj mikserom istucite maslac i šećer, dodajte jaje po jaje, a na kraju i ekstrakt vanilije i limuna. Mokrim sastojcima potom dodajte polovicu suhih sastojaka, dobro izmiksajte pa dodajte i drugu polovicu. Smjesu ravnomjerno izlijte u kalup te pecite oko 30 minuta. Kad je pečen ostavite ga dase skroz ohladi. U međuvremenu pripremite kreme za punjenje i vanjski sloj.
Krema od žumanjaka
Pomiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte limunov sok i naribanu koricu limuna, a potom posudu s kremom stavite u veću posudu s malo vode na dnu, preselite je na štednjak te polagano kuhajte kremu, dodajući joj maslac. Kad se smjesa lijepo zgusne ostavite je na hlađenju.
Krema od bjelanjaka
U posudu za kuhanje stavite malo vode i zagrijte je. Potom joj dodajte istučene bjelanjke sa šećerom te miješajte na laganoj vatri dok se smjesa lijepo ne sjedini. Smjesu ćete još malo miksati mikserom dok ne postane jako glatka, a potom ćete joj po malo dodavati rastopljeni maslac i na kraju dodati ekstrakt limuna.
Biskvit razrežite na tri jednaka dijela, a kad se kreme ohlade, punite slojeve torte, s time da gornji sloj premažete kremom od bjelanjaka.
Za dekoraciju se poslužite listovima mente i buketom maćuhica te uživajte u kraljevskom okusu ove predivno dekorirane torte.
Fotografije: Instagram