Make your day different

Logo Cover

Umjetnost i dizajn na djelu! Ljeto se odazvalo na festival Projekt Ilica, plesalo se od Frankopanske do Krajiške ulice u ritmu ljubavi, opraštanja…

Prošle nedjelje umjetnička akcija pokrenula je ljubav koja je tekla Ilicom. Od Frankopanske do Krajiške plesalo se u ritmu LJUBAVI, ZAHVALNOSTI i OPRAŠTANJA. Ovoga puta su baš te ljudske vrijednosti bile tema ljetnog festivala. Festival je uistinu bio ljetni – nakon što je danima padala kiša, pozitivna energija Projekta Ilica: Q’ART otjerala je oblake i pozvala sunce! Sada napokon možemo reći da je ljeto došlo u naš grad Zagreb. Još jedan festival na Ilici je iza nas, doživljaji se polako sliježu, a mi možemo reći da je ova nedjelja bila posebna…

Pozitivna energija, šetnja ulicom, hrpa umjetničkih izlagača, kava na tračnicama, vrhunska glazba, fina hrana,… Ima li što bolje? Ako imate neke nove ideje slobodno se javite veselom timu Umjetničke organizacija Imagine i sigurno će i to uklopiti u ovaj fascinantni festival zajednice.

Kupiti se moglo što god ste zamislili. Mnogobrojni izlagači nudili su raznolik izbor rukotvorina, umjetnina te domaćih proizvoda.
Izlagača je bilo preko 400 iz raznih umjetničkih i primijenjeno umjetničkih područja, a kao pravi festival zajednice mogli su se tu naći i mnogi prehrambeni proizvodi od voća i povrća, đemova, meda i namaza pa sve do najfinijih kulinarskih delicija.

Ovog puta nas je vrhunskim fotografijama počastio koautor projekta Aleksandra Battista Ilića. Atmosferu je ovog puta podigao jedinstveni nastup orkestra SO DO EL SISTEMA HRVATSKA kojim je posebno naglasio koncept Community arta.

.
.

Njihova je izvedba sve ostavila bez daha. SO DO EL SISTEMA HRVATSKA ili Sustav Orkestara Djece i Omladine osnovan je za provođenje glazbenog programa društvenog razvoja koji odgaja djecu i mlade kroz orkestralno muziciranje. Vrhunsku izvedbu, također su imali  Janko Novoselić Kvartet, Jerko Jurin Kvartet, Valerija Nikolovska trio i Big Band Hrvatske liječničke komore, Buzy Threesome i Ivana Galić s Projekt Vientos del alma – Viva Mercedes. Dio programa bili su i mladi umjetnici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i dizajneri s Tekstilno tehnološkog fakulteta, studentice Akademije primijenjene umjetnosti iz Rijeke, dućan Art Station sa dječijim radionicama te edukativna zabava za klince koju su pripremili DVD Odranski Obrež. Reviju su pripremili članovi ULUPUH-a i studenti TTF-a.

:
:
:
:

Posjetitelji s čak 4 kontinenta i 16 nacionalnosti u jednoj ulici! Djeca, roditelji, mladi, penzioneri, purgeri, dalmatinci, slavonci, istrijani, Portugalci, Venecuelanci, Argentinci, Austrijanci, Francuzi, Nijemci, Indijci, Kinezi, Vijetnamci, Španjolci, Talijani, Česi, Arapi, Britanci, Danci, Australci svi su oni uživali u ovom jedinstvenom festivalu. Festival posjećuju svi i svi su pozvani i dobro došli, svih dobnih skupina, svih rasa, svih spolnih orijentacija i deklaracija, sve vrste života na zemlji, svi su jednaki i svi se osjećaju prihvaćeni i voljeni na Festivalu Projekt Ilica: Q’ART. Suradnja, mašta, znatiželja, posvećenost, ljubav, tolerancija i solidarnost se osjeća na svakom centimetru Ilice. Ono na što u današnje vrijeme nismo navikli i nije svakodnevica, ovdje je normalno – TO JE PROJEKT ILICA: Q’ART.

:
:
:
:

Sljedeći se festival održava već 18.6., ali ovog puta u kvartu Špansko! Kreće projekt Q’ART u tvom KVARTU i prvi je festival u Šapanskom pod nazivom FESTIVAL ZAJEDNICE. Jedva čekamo!

Projekt Ilica: Q’ART se održava i sedmu godinu za redom zahvaljujući velikoj podršci izlagača i mikro donatora projekta kao i svesrdnoj podršci Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana.

:
;
:

Ključna motivacija Projekt Ilica: Q’ART je transformacija napuštenih i javnih prostora u središtu Zagreba, konkretno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta ‘ODRŽIVA BUDUĆNOST’ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi.

U 2023. godini projekt nastavlja s akcentiranjem i korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala, ali i otvaranja diskursa o odumiranju i s druge strane o modelima njegovanja kulturnog nasljeđa kojim je Ilica protkana i koji treba biti dio kvalitetnog identiteta svakog grada.

Foto: Aleksandar Battista Ilić

 
Slični članci