Make your day different

Logo Cover

Ultimativni vodič: Kako obići sve znamenitosti Kopenhagena u roku od 48 sati?

Kopenhagen je grad poznat po svojim kraljevskim palačama, vikinškoj povijesti i jednoj morskoj sireni pa stoga ni ne čudi kako je danska prijestolnica jedna od top skandinavskih turističkih atrakcija. Osim pregleda znamenitosti, naš Savjetnik za putovanja donosi i popis zalogajnica s najpovoljnijim cijenama –  budući da je hrana ovdje sve samo ne jeftina. U nastavku doznajte kako posjetiti najspektakularnije znamenitosti Kopenhagena u roku od 48 sati…

Prvi dan, jutro

Savršen početak obilaska počinje s turom po gradskim kanalima. Ovo razgledavanje koje traje sat vremena je besplatno ukoliko ste kupili gradsku turističku kartu. Krenete li iz Nyhavna, putem ćete vidjeti znamenitosti poput palače Amalienborg, kuće danske kraljevske obitelji. Zapanjujuće nove zgrade, uključujući Kuću Opere, knjižnicu i studentski dom Crni Dijamant (koji su inače napravljeni od brodskih kontejnera) nižu se obalom.

Kopenhagen
@marieoye

Skrenite na brzinu u Christianiu, četvrt bez auta najpoznatiju po činjenici kako je dugi niz godina bila poznata hipijevska komuna, a nakon toga produžite do jedne od najvećih turističkih atrakcija, kipa Male sirene. Na kopnu ćete ju primjetiti po hrpi turista koja ju okružuje, ali ako slijedite ovaj preporučeni vodeni put, imat ćete puno bolji pogled.

Kopenhagen

Nakon toga možete uživati u kavi i kolačima ili ukusnim smorrebrod sendvičima u Klint caffe-u Muzeja za dizajn. Ovdje možete vidjeti najbolje od danskog dizajna – porculan 1970-tih, čuvenu B&O audio opremu, te mnogobrojne varijacije danske stolice.

Kopenhagen
@laurarosefarris

Prvi dan, poslijepodne

Zaputite se do grada Roskildea u kojem je čuveni Muzej vikinških brodova. Krenete li vlakom s glavne stanice, putovanje će trajati oko 20 minuta. Pet predstavljenih brodova datirani su u 1100. g., a iskopani su tijekom arheoloških istraživanja 1962. Najpoznatiji od njih, Skuldelev 2, jedan od najdužih vikinških brodova izgrađen je u Dublinu 1042. g., koji je u to vrijeme bio vikinška kolonija.

Kopenhagen
@wanwarn1

Na povratku do stanice u Roskildeu možete posjetiti masivnu srednjovjekovnu katedralu u kojoj su pokopani kraljevi Harald Modrozubi, osvajač Engleske i njegov sin Sweyn Forkbeard. Poslijepodne završite posjetom modernoj tržnici Torvehallerne (produžite vlakom do stanice Norreport). Pri povratku u hotel mogli biste posjetiti vrtove Tivoli i razgledati raznobojne fasade kuća u centru, pogotovo u ulicama Larslejsstraede i Nybrogade. Navečer probajte jedan od najboljih hamburgera u gradu u lokalu Cock’s and Cows (Gammel Strand).

Kopenhagen
@marieguabello

Drugi dan, jutro

Mesarski okrug u Vesterbrou kod glavnog kolodvora, nekoć grub i neuglađen, sada je preobražen restoranima, noćnim klubovima i umjetničkim galerijama. Od svih ovih atrakcija ističe se obnovljeni Andersen Hotel, udaljen četiri stanice od zračne luke. Nađite vremena za rolice od cimeta s organskom čokoladom ili uživajte u brunchu u lokalu Mad & Kaffe, koji je 2015. godine izabran za najbolju kavana u Kopenhagenu.

Kopenhagen
@vistatravellers

Zatim posjetite jedan od mnogih velikih parkova grada, možda Botanički vrt i susjedni Ostre Anlaeg ili krenite na Kastellet, tvrđavu u obliku zvijezde iz 17. stoljeća. Najam bicikla je ovdje dobra opcija, iako možete i šetati središtem grada ili besplatno putovati podzemnom željeznicom ukoliko ste kupili već spomenutu turističku karticu.

Drugi dan, poslijepodne

Idite vlakom do stanice Rungsted Kyst i propješačite još 15 minuta do savršeno očuvane kuće Karen Blixen. Blixen je voljela kontinent Afriku i čovjeka imena Denysa Finch Hattona. Meryl Streep glumila je Blixen u čuvenom filmu „Moja Afrika“. Blixen je umrla 1962. godine, ali joj je priča ispričana u muzeju koji se nalazi u njenoj kući. Ako imate vremena, povezite se vlakom do Helsingora, i posjetite Hamletov dvorac.

Kopenhagen
@sharkyxs

U Kopenhagenu je skupo jesti vani, ali ako planirate jedan nezaboravan, slavljenični obrok, preporučamo restoran Mielcke & Hurtigkarl – jela su jednostavno umjetnička djela. Ali budite upozoreni – stolovi često znaju biti popunjeni, stoga provjerite dobro unaprijed. Restoran je smješten u prenamijenjenoj oranžeriji (zimski vrt u kojem se nalaze naranče i ostalo južno raslinstvo) iz 1744., na rubu Frederiksberg vrtova Kraljevskog danskog hortikulturološkog društva.

Fotografije: Instagram
Autor: Travel Advisor


Hzzo


Slični članci