Make your day different

Logo Cover

U potrazi za savršenom lipanjskom avanturom

Početak lipnja je jedan od najboljih mjeseci u godini za putovanje. U mnogim mjestima još uvijek nema puno turista tako da je doživljaj puno bolji nego u srcu ljeta. Uzevši u obzir različite ukuse koje nas navode da izaberemo destinaciju, donosimo nekoliko preporuke za potpuno različita mjesta.

Capetown – Južna Afrika
Znate ono doba između ljeta i jeseni dok su još dani dugi, dani topli, a boje prirode se počinju mijenjati. Početkom lipnja je baš takvo vrijeme u Capetownu. Grad je poseban. Spoj kultura sa svih strana svijeta. Utjecaji Europe, Azije, Arapa pa čak i lokalnih plemena crnaca. O vom gradu su svi domaći. Možda se ne miješaju, no žive mirno i bez problema jedni pored drugih. Grad je miran i siguran. Ono što posebno treba istaknuti je okolica koja pruža zasigurno najbolji izbor dnevnih izleta na svijetu. S jedne strane Rt. Dobre Nade, pa najbolje vinarije u dolini rijeke Pearl, safari parkove, ronjenje s morskim psima i još zaista mnogo toga. Capetown je grad u kojem treba ostati barem tjedan dana. Uživanje u odličnoj morskoj hrani i fantastičnim vinima je za pamćenje. Iako je toplo, nije za kupanje jer je ocean hladan.

 

 

Provansa
U kasno proljeće je Provansa najljepša. Turista ima, ali ne previše. Jeftini letovi iz Hrvatske su počeli i sve to znači da su cijene još umjerene. Najbolja opcija je sletjeti na aerodrom u Marseillesu, unajmiti auto i krenuti na road trip. Preporuka ima mnogo. Jedan put vodi sjeverno prema povijesnim i vinorodnim krajevima. Sama imena poput Arlesa, Avignona, Châteauneuf du Pape, Aix en Provence i još mnogo predivnih malih sela bude u nama mirise i okuse Provanse. Spoj, kulture, povijesti, hrane i vina je nenadmašna. Provansa je jedna od najzanimljivijih regija u Europi. Provansa je dobra čitave godine, ipak meni je najdraža u proljeće prije gužva i vrućina.

 

Cancun – Mexico
Spring break je završio. Amerikanci su otišli nazad na fakultete pa je ovo doba na kraju sezone, a prije kiša i tajfuna možda i najbolje za posjet poluotoku Yucatan i Cancunu. Grad je nastao sedamdesetih kao pandan Acapulcu na Pacifiku. Ubrzo je postao jedno od najatraktivnijih kupališnih destinacija svijeta. No nije samo kupanje ono što se nudi. Izleti u okolicu daju dobar uvod u povijest mističnih Maya. Chitzen Itza, Tulum, Uxmal i drugi su povijesni lokaliteti od svjetskog značaja i mogu se usporediti samo s Egiptom. Cancun je zabavan grad. Izbor restorana, lokala, ponajboljih diskoteka i šopinga je zapravo enorman. Meksička hrana i muzika te dobar šoping su magnet za turiste.

 

Orlando – Florida
Orlando se s pravom naziva „Zabavnim središtem svijeta“. Tolika koncentracija zabavnih parkova najviše razine ne postoji nigdje drugdje. Nije jeftino jer su ulaznice za parkove skupe, no smještaj i najam automobila se može naći vrlo povoljno. Najbolji zabavni parkovi su: Disney,s Magic Kingdom, Universal Island of Adventure, Universal Studios, Disney Hollywood Studio, Sea World Orlando i Legoland. Osim nabrojanih ima još dvadesetak drugih pa ni par tjedana nije dovoljno da se svi obiđu. U Floridi oko Orlanda se nalaze još neke poznate atrakcije poput N.P Everglades i Kennedy Space Centra.

 

Kaprun – Austrija
Zima je gotova, no ljubitelji skijanja još mogu doći na svoje. Ledenjak Kitzsteinhorn visok je 3203 m. Skijalište je srednje veličine, treba doći rano u jutro i skijati do ručka. Kad počnu vrućine nije lako skijati. Zna se dogoditi i obrnuto da bude hladno, pa čak može padati i snijeg. Dobro je pogledati prognozu prije puta jer nema smisla popeti se na brdo modernim žičarama i onda biti u magli u oblaku. Mjesto Kaprun je vrlo lijepo uređeno puno cvijeća i dobrih lokala i dućana. Smještaj je vrlo povoljan u ovo doba godine. U okolici nedaleko se nalazi predivno jezero i šarmantan gradić Zell Am See. Najbolji put je autom preko Mallnitza i ukrcati se na vlak koji petnaestak minuta vozi vas i auto kroz tunel. Ugodno skijanje.

 

Autor: Vlado Šestan, www.travel-advisor.eu
Fotografije: Guliver/CoverImages


Hzzo


Slični članci