Make your day different

Logo Cover

U čemu je tajna vrtoglavog svjetskog uspjeha albanskih pop pjevačica?

Nakon demokratizacije (ili barem tog smjera) Albanije 1991. i proglašenja neovisnosti Kosova od Srbije 2008. na tim prostorima je krenuo strelovit ulazak vrijednosti zapadnjačke kulture.

Albanska glazbena scena je i prije imala velike zvijezde s ogromnim sljedbenicima na području Albanije i zemalja bivše Jugoslavije. No, asimilacijom pop muzike izvana, albanske pjevačice (I podrijetlom od tamo) su počele koristiti autotune, moderne ritmove, synth solaže u svojim electro pop pjesmama I sleng koji se obraća milenijskoj generaciji. Kombinacija prelijepih egzotičnih djevojaka koje pišu svoje pjesme I isto tako pomalo egzotičnog zvuka balkanskog karaktera su osvojile svjetsko glazbeno pop tržište koje je očito zasićeno gomilom međusobnih kopija. Da li je ovaj fenomen samo trenutni trend dok produkcijske kuće ne otkriju novi zvuk, vrijeme će pokazati, ali za sada ove dame ne pokazuju znakove da bi ih netko mogao skinuti s trona pop glazbe.

Rita Ora

Prva među jednakima, Rita Ora je probila led I instantno postala popularna sa svojih nekoliko dopadljivih plesnih hitova kao što su Hot right now, I will never let you down i Body on me. Kvalitetne kolaboracije s poznatim Dj-ima I izvođačima su ju dovele na još šire tržište, no nekvalitetni menadžment njezina sklonost tulumarenju su zaslužni da je unatoč popularnosti, postala meta medija I društvenih mreža. Nakon duge pauze I spekulacija oko njezina povratka Rita Ora je nedavno objavila novi singl Your song.

 

 

Dua Lipa

Rođena u Engleskoj, 21-godišnja Dua (znači “ljubav” na albanskom) Lipa se zajedno s roditeljima odselila na Kosovo nakon što je proglasilo neovisnost. Pod utjecajem njenog oca Dukagjina, poznatog kosovarskog pjevača, Dua je počela pisati pjesme. Kad je napunila 18 godina je nagovorila konzervativne roditelje da ju puste natrag u Englesku kako bi ganjala svoj san da postane pjevačica. Skupljala je inspiraciju radeći kao model I u noćnim klubovima kao hostesa sve dok nije 2015. izbacila svoj prvi singl New Love. Nedugo zatim izdaje svoj megahit Be the one koji ju lansira u stratosferu I od onda ne prestaje zavoditi publiku s radiofoničnim hitovima i seksi pokidanim glasom.

 

Era Istrefi

Albanka Era Istrefi je sa samo dvadeset I dvije godine postala globalni hit gotovo preko noći. Dok ostale djevojke s popisa za globalno tržište pišu stvari na engleskom jeziku, Erin turbohit BonBon ima skoro 400 milijuna pregleda na Youtube I gotovo cijeli je napisan na albanskom jeziku. Osim po muzici pjevačica je poznata u Srbiji jer je snimila lascivan videospot u srpskoj pravoslavnoj crkvi. Uspjeh joj je donio ugovor s glazbenom kućom Sony te željno iščekujemo nove projekte.

 

Bebe Rexha

Bebe Rexha je rođena u New Yorku, dok joj obitelj vuče korijene iz albanskog grada Gostivar. Pop zvijezda ne samo da izbacuje svjetske hitove kao I Got You pjevajući impresivnim koloraturnim sopranom i surađujući s David Guettom I Nicky Minaj, već je malo poznato da je aktivna u pisanju I produkciji za druge izvođače poput Eminema, Selene Gomez, Iggy Azalea itd. Umjetnica Beba Rexha je samouka pjevačica i pijanistica pa je njezina karijera tim više zadivljujuća.

Elvena Gjata

Možda najpopularnija hip hop, R&B I pop pjevačica na području Albanije I Kosova ima skoro pobožnu publiku, a njezin zvuk neokaljano prenosi balkanski melos spojen s modernom produkcijom. Dosad nepoznata vanjskom svijetu, tridesetogodišnja pjevačica je u lipnju ove godine objavila svoju suradnju s David Guettom imena Forever is Over. U samo par dana je skupila preko milijun pregleda, a kakva će biti recepcija na zahtjevnom globalnom tržištu ćemo vidjeti uskoro. Možemo samo reći da joj držimo fige.

Fotografije: Instagram
Autor: Joshi Tomić


Hzzo


Slični članci