Make your day different

Logo Cover

Tko je uspješna dizajnerica čije su raskošne kampanje osvojile Hrvatsku?

Dizajnerica Kristina Burja koja se krije iza modnog brenda Krie dizajn, prepoznatljivo je ime na domaćoj ali i svjetskoj modnoj sceni, a njezine raskošne kampanje natjerale su nas da saznamo sve o ovoj mladoj i briljantnoj dizajnerici.

O motivaciji i nadahnuću za svoj posao i kreacije… Ja svoj posao živim, a čovjek koji radi ono što voli je uistinu sretan. Cijeli kreativni proces, od faza ushita i euforije do klasičnog “ništa nije dobro” momenta, sam je sebi nadahnuće i inspiracija dizajneru te je ujedno čarobni zatvoreni krug…

O modnim uzorima, idolima, muzama koje me uvijek iznova inspiriraju… Posebno volim modne dizajnere s kojima dijelim sličan senzibilitet, kao da stvaraju na nekoj meni poznatoj frekvenciji ;poput Riccarda Tiscija ili Albera Elbaza, koji je čak i rođen u Casablanci, a Maurska ostavština i kultura je ono što me posebno inspirira…Obožavam street style koji možemo susresti na ulicama modnih predstojnica prilikom održavanja fashion weekova, tu ćemo vidjeti spoj najskupljih dizajnerskih komada i onih kupljenih na buvljaku, tu se rađaju trendovi, tu moda uistinu živi.

O počecima, prvim modnim koracima, i prvim kreacijama….
Oduvijek sam obožavala originalnost i takva je bila i moja prva modna revija, pokazala sam nešto što do tada nije bilo viđeno i izazvala odlične reakcije. Ja, potpuno anonimna do tada, u jednom trenu zbog svog rada, postala sam zanimljiva medijima u toj mjeri da je prilog o kolekciji bio čak i u središnjem dnevniku… Ali to je donijelo i drugu stranu medalje, činjenicu da je potrebno napraviti niz kompromisa u kreativnom smislu, jer najposebnije i najoriginalnije stvari nisu uvijek i ‘best selleri’ i spoznaju da nešto dobro i prodajno vrlo brzo drugi kopiraju. Također, već je postalo pravilo da na našem tržištu treba barem dvije godine da moje kreacije postanu shvatljive, uvijek prerano predstavim određeni dizajn i ideje koje tek kasnije postanu mainstream…

O kritikama i pohvalama…
Kritike i pohvale kao i sve riječi općenito imaju težinu s obzirom na to od koga dolaze. U svome radu sam se susrela s različitim ljudima od kojih nažalost neki uistinu nisu na razini da kritiziraju ili hvale s obzirom na to da za to nemaju apsolutno nikakvo obrazovanje niti osnovno znanje o modi…
Recimo dogodilo mi se da modna urednica ne zna prepoznati svilu što me iznenadilo, dok kritike i pohvale osoba poput gospođe Ane Lendvaj, koja nas je na žalost prerano napustila uistinu znače…Dobila sam jednom prilikom veliku pohvalu u Novom Sadu, od Dušanke Vranješević, osobe koja je stvarala tekstilnu industriju na ovim prostorima, žene koja osim znanja ima ogromno životno iskustvo i poslovnu hrabrost; rekla je za mene svojoj kćeri kojoj je prepustila vođenje projekta Serbia fashion week: “Ovo dete mnogo vredi…”
Danas znam na što je mislila jer su moj rad prepoznali u svijetu gdje sam predstavljala svoj dizajn, na atraktivnim lokacijama u Abu Dhabiju, Rimu, Milanu, Sanremu, Salzburgu, Los Angelesu, Las Vegasu.. Moj dizajn priča univerzalnim jezikom koji je svim ljubiteljima dizajna razumljiv.

O domaćoj i svjetskoj modnoj sceni…
Kao u svakoj maloj sredini i kod nas se ‘mali ljudi’ predstavljaju kao ‘veliki’, a oni uistinu veliki budu samozatajni. Usprkos svemu imamo jednu od najdivnijih i najkreativnijih modnih scena. Uvjeti rada su nam loši, imamo tržište koje praktički ne postoji, industriju koja je izumrla, a toliko genijalnih kreativaca koji ipak uspijevaju egzistirati, živjeti od svoga rada. Osim toga, postavili smo visoke standarde i mislim da možemo biti ponosni na domaću modnu scenu…jer van ovih granica vrata otvara samo čisti rad, produkt sam za sebe, tu ne pomažu veze, tu ne pomaže ostvareni PR u Hrvatskoj, nema modnih klanova i klika koji stoje iza tebe. Jednostavno ili vrijediš ili ne. Ili si dovoljno poseban pa ti se tržište otvara samo ili ti treba ogroman budget da bi se pozicionirao, platio poznate osobe da nose tvoj dizajn itd.,što je vrlo skupo, a i dalje ne garantira prodaju.

Fotografije: Privatni album


Hzzo


Slični članci