Make your day different

Logo Cover

Talijanska perjanica piše novu povijest automobilizma

Trebalo je proći više od 100 godina kako bi Alfa Romeo predstavila svoj prvi SUV i najavila neke nove trendove na automobilskom tržištu.

 

Alfa Romeo Stelvio novi je SUV na zanimljivom automobilskom tržištu i vozilo koje će napisati nova pravila u segmentu premium SUV vozila srednje veličine. Stelvio je preuzeo apsolutno sve značajke iskonskog “Alfa duha” i sigurno će biti veliki mamac za sve pobornike ove talijankse marke, ali i za istinske zaljubljenike u SUV vozila i one koji u svojim autmobilima uvijek žele izgledati dominantno. Uz Stelvio model, obožavatelji Alfe imat će mogućnost izabrati i Stelvio Super i Stelvio Business inačice ovog SUV-a i zapravo kroz autmobil personalizirati SUV prema svojim željama i mogućnostima.n Stelvio je najviši talijanski planinski klanac, a autocesta 38 koja ide preko njega dugačka je 20 kilometara i ima preko 75 oštrih zavoja i ikonski status što se prenijelo i na karakteristike samog automobila.

 

 

Za automobile marke Alfa Romeo karakteristične su malena težina i iznimna učinkovitost, što im jamči spretnost i izvrsnu upravljivost na svim vrstama terena i pri svim vremenskim uvjetima. Novi SUV Stelvio nije iznimka. Jamči besprijekornu upravljivost, dostojnu iskonskih sportskih automobila, uz ujednačenu raspodjelu težine, izravan omjer upravljanja i najnapredniji ovjes te upotrebu iznimno laganih i tehnološki naprednih materijala, uključujući pogonsku osovinu od karbonskih vlakana i novu generaciju aluminijskih motora. Osim toga, zahvaljujući sofisticiranom pogonu na sva četiri kotača Q4, kupci modela Stelvio mogu bezbrižno uživati u izvanrednoj razini upravljivosti, čak i na terenima s niskom razinom prianjanja.

 

 

Dimenzije modela Stelvio, duljina 468 cm, visina 167 cm i širina 216 cm, odražavaju snagu, dinamičnost i kompaktnost. Izvana je njegova atraktivna linija savršena kombinacija tradicije, dizajna i performansi, što je sastavni dio povijesti marke starije od jednog stoljeća. Postizanje te kombinacije, kako u prošlosti tako i sada, uključuje kombinaciju tri temeljna sastojka dizajna Alfa Romeo: savršene proporcije, jednostavnost i površinsku obradu vrhunske kvalitete. Kako bi dodatno naglasili njegove već lijepe linije, kupci mogu birati među 13 boja karoserije i 13 različitih naplataka od lake legure koji dodatno naglašavaju njegovu eleganciju.

 

 

Jednako elegantan, sportski štih prisutan je i u unutrašnjosti koja je jednostavna, elegantna i skrojena po mjeri poput vrhunskog odijela, besprijekorne kvalitete izrade i od vrhunskih materijala: koža, uključujući zrnatu, pravo drvo i tkanine odabrani su radi vizualnog i taktilnog dojma i iskombinirani u opipljivo remek djelo. Vozač je na sredini, koncept koji je dodatno naglašen vodoravnim tunelom, lagano valovitom armaturnom pločom i malenim kožom presvučenim kolom upravljača s izravnim omjerom koji se učinkovito prilagođava svim stilovima vožnje. Tu je i sklop s preglednim TFT zaslonom u boji za prikaz informacija (veličine 3,5″ ili 7″) na kojem se prikazuju sve važne informacije, a sučelje između vozača i automobila sastoji se od dvije okretne komande za jednostavnu i brzu upotrebu birača brzina Alfa DNA i sustava Alfa Connect. Ovisno o verziji, Alfa Connect ima zaslon visoke rezolucije od 6,5″ ili 8,8″ s ugrađenom funkcijom 3D navigacije, što je nova ljestvica u razvoju Infotainment sustava ostvarena u partnerstvu s tvrtkom Magneti Marelli.

 

 

Alfa Romeo Stelvio svoj karakter u potpunosti otkriva s dva snažna motora – 2,0-litrenim benzinskim s turbopunjačem snage 280 ks i 2,2- litrenim dizelskim snage 210 ks koji odražavaju sav sportski duh modela SUV, a jamče jedinstveno uzbuđenje pri vožnji čak i za najvještije vozače, posebice na kombiniranom terenu. U kombinaciji s automatskim mjenjačem s 8 brzina i pogonom na sva četiri kotača Q4, ovi motori pripadaju novoj generaciji potpuno aluminijskih motora s četiri cilindra i pogonskom osovinom od karbonskih vlakana. Inovativni i pouzdani, motori modela Stelvio vrhunac su tehnologije grupe, proizvode se u Italiji, u tvornicama Tremoli (benzinski) i Pratola Serra (dizleski), u pogonima namijenjenim isključivo proizvodnji motora Alfa Romeo upotrebom najnaprednijih postupaka, a najbolji su u klasi po pitanju performansi i potrošnje goriva. Jedna činjenica govori sve: 2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem snage 280 ks najbolji je u klasi po pitanju ubrzanja, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 5,7 sekundi. Proizvodni program nadopunit će se novim motorima, uključujući 2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem snage 200 ks i 2,2-litreni dizelski motor snage 180 ks, oba s automatskim mjenjačem s 8 brzina i pogonom na sva četiri kotača Q4. 2,2-litreni dizelski motor snage 180 ks bit će dostupan i s pogonom na stražnje kotače.

 

 

Alfa Romeo Stelvio donosi sve tajne talijanskog gostoprimstva u svijet SUV modela srednje veličine: njegova je unutrašnjost ekskluzivna, ukusna i elegantna. Unutrašnjost je i prostrana, pa putnici mogu neometano uživati u njoj na svojim putovanjima. Ali, to nije sve. Model vozaču omogućuje osjećaj potpune kontrole i vladanja cestom zahvaljujući novom biraču Alfa DNA, ali prije svega zahvaljujući povišenom položaju vožnje, a koji se pritom nimalo ne razlikuje od užitka koji se očekuje od iskonskog sportskog automobila marke Alfa Romeo.

 

 

Visoka razina udobnosti u unutrašnjosti zajamčena je i zahvaljujući dvozonskom automatskom klima-uređaju, sofisticiranom Infotainment sustavu Alfa Connect i izvrsnom audio sustavu s 8, 10 ili 14 zvučnika (u tom slučaju u dizajnu Harmana Kardona), ovisno o verziji. I posljednje, ali ne najmanje važno, tu je prtljažnik zapremnine 525 litara koji lako parira konkurenciji i ima praktična vrata s električnim upravljanjem i osam različitih razina otvaranja kojim se upravlja izravno putem okretnog birača Alfa. Model SUV Stelvio izrađen je baš po mjeri i čisto je utjelovljenje talijanskog ugodnog društva, udobnosti i ukusa.

Foto: promo


Hzzo


Slični članci