Make your day different

Logo Cover

Sve o novoj BBC-jevoj seriji ‘Ona riječ na A’ o višegeneracijskoj obitelji i brigi za autistično dijete

Hrvatska radiotelevizija od četvrtka 19. travnja premijerno prikazuje novu šestodijelnu BBC-jevu dokumentarnu seriju Ona riječ na A koja prati život jedne problematične višegeneracijske obitelji čija se svakodnevica uglavnom svodi na brigu za autistično dijete. Serija je to o obitelji čiji članovi ne znaju komunicirati, ali ne zato što ne mogu izraziti svoje misli, nego zato što ne znaju izraziti svoje istinske osjećaje. Riječ je o inteligentnoj i modernoj seriji koja se na zanimljiv način bavi temama roditeljstva, hendikepa i društva. Zabavna, originalna i inovativna, nudi nov pogled na neobičan splet životnih okolnosti i zasigurno će privući sve one koje je bar jednom u životu izludila njihova obitelj.

Okosnicu obitelji čine supružnici u srednjim tridesetima Alison i Paul Hughes, koji pokušavaju izgraditi život za sebe i svoje dvoje djece u Lake Districtu –  petogodišnjega sina Joa i kći tinejdžericu Rebeccu. Joe je prekrasan dječačić koji se ne odvaja od svojih slušalica i živi u svojemu svijetu u kojemu sve teče po dobro ustaljenoj rutini – sluša klasiku, punk i glazbu novoga vala. Do polaska u školu svi ga smatraju ekscentričnim, asocijalnim, pomalo zaostalim i čudnim.

Stvari se mijenjaju kad se Alisonin brat Eddie i njegova supruga Nicola vrate u obiteljski dom kako bi pokušali spasiti brak. Oni su jedini dovoljno hrabri ili možda dovoljno netaktični da izraze svoje sumnje da su uzroci Joeva ponašanja mnogo dublji. Nakon što Nicola kaže naglas ono što se nitko nije usudio reći, Maurice, glava obitelji, iznijet će svoje sumnje u vezi s unukom. Nakon što mu postave dijagnozu, Joeov autizam samo još više povećava napetost i jaz među članovima ove višegeneracijske obitelji koji moraju prihvatiti promjene u svojemu životu i, što je još važnije, naučiti međusobno komunicirati.

Dokumentarna serija Ona riječ na A snimljena je prema izraelskoj seriji Yellow Peppers autorice Karen Margalit. Scenarist je Peter Bowker, redatelj Peter Cattaneo, seriju je snimio BBC, a za Hrvatsku radioteleviziju odabrala ju je  Ranka Horvat.

Foto: Press


Hzzo


Slični članci