Make your day different

Logo Cover

Sve o najiščekivanijem naslovu godine – ‘Lincolnova cesta’, autora Amora Towlesa koji je stekao slavu romanom ‘Plemeniti gospodin u Moskvi’

Stigao je jedan od najiščekivanijih naslova godine – ‘Lincolnova cesta’ američkog autora Amora Towlesa koji je svjetsku slavu stekao romanom ‘Plemeniti gospodin u Moskvi’.

Prepun života, šarma, bogato izmaštanih mjesta i nezaboravnih likova, roman ‘Lincolnova cesta’ izvanredno je putovanje kroz Ameriku 1950-ih. Ova svjetska književna senzacija više od 30 tjedana bila je broj jedan na prestižnoj listi najprodavanijih naslova renomiranog New York Timesa.

S više od milijun prodanih primjeraka s obje strane Atlantika, ‘Lincolnova cesta’ osvojila je publiku, ali i kritiku. Stoga ne čudi što Towlesa mnogi smatraju vrhunskim majstorom pripovijedanja.

Towles je objavljivanjem romana ‘Plemeniti gospodin u Moskvi’ postao jedan od najvećih fenomena u modernoj svjetskoj književnosti. Knjigom godine proglasili su ga njujorški Times, a nakon toga i Sunday Times, Mail on Sunday, Irish Times i Daily Express. Iste godine najboljom knjigom proglasio ju je i bivši američki predsjednik Barack Obama, a veliko zanimanje i povratak knjige na vrhove ljestvica potaknuo je 2019. godine Bill Gates koji je izrazio oduševljenje ovim veličanstvenim djelom. Jedna od najboljih knjiga u posljednjih nekoliko desetljeća krajem 2022. godine trebala bi dobiti televizijsku inačicu u obliku mini serije s Ewanom McGregorom u glavnoj ulozi.

‘Neodoljivo… filigranski izrađena kao kakvo Fabergéovo jaje, Towlesova priča odiše nostalgijom za zlatnim dobom Tolstoja i Turgenjeva.’ ‒ The Oprah Magazine

‘Lukav i pobjednički roman… [Towles] bira teme koje zadiru mnogo šire od socio-političke sfere: roditeljska odgovornost, prijateljstvo, ljubav, potreba za domom.’ ‒ The New York Times

‘Sjajno izrađeno… Roman je vješto prigrlio proturječnosti našeg karaktera, puštajući čitatelja da pluta u senzacijama – kao da ga nosi široka rijeka usred topla ljetnog dana.’ ‒ Washington Post

RADNJA:

U lipnju 1954. osamnaestogodišnjeg Emmetta Watsona kući u Nebrasku vraća upravitelj radne farme za maloljetnike na kojoj je Emmet odslužio petnaest mjeseci zbog ubojstva iz nehaja.

Kako ga je majka odavno napustila, a otac nedavno preminuo za sobom ostavivši dugove, obiteljsku farmu zaplijenila je banka. Emmett ostaje s genijalnim osmogodišnjim bratom Billyjem i plavim Studebakerom, a to je sve što mu treba za put u Kaliforniju gdje će započeti novi život.

I možda bi se sve to tako i odvilo da se dva Emmettova prijatelja s farme nisu kriomice dovezla u prtljažniku upraviteljeva automobila. Oni imaju sasvim drugačiji plan za njihovu budućnost, onaj koji će ih sve odvesti na sudbonosno putovanje Lincolnovom cestom ‒ u New York City.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caroline Chagnon (@caroline.chagnon)

Foto: Instagram/promo
PBZ

Slični članci