Make your day different

Logo Cover

Sjećate se Klinike Schwarzwald, njemačke kultne serije iz osamdesetih? Uskoro na malim ekranima….

Hrvatska radiotelevizija od 7. svibnja započinje s prikazivanjem hvaljene njemačke televizijske serije Klinika Schwarzwald, koja je još tijekom svojega prvotnoga prikazivanja osamdesetih godina prošloga stoljeća stekla veliku popularnost. Serija prati život male izmišljene klinike smještene u njemačkoj pokrajini Schwarzwald i živote članova liječničke obitelji Brinkmann, čiji članovi rade u bolnici te od kojih je gledateljima u sjećanju najviše ostao glavni junak serije dr. Udo Brinkmann. Klinika Schwarzwald jedna je od najuspješnijih igranih serija njemačkoga javnog medijskog servisa ZDF, koja se snimala između 1984. i 1988. godine, a prikazivala od 1985. do 1989. godine.

Koncepcija televizijske serije Klinika Schwarzwald oslanja se na uspješnu češku seriju Bolnica na kraju grada, koja je snimljena potkraj sedamdesetih godina prošloga stoljeća i slovi kao majka bolničkih televizijskih serija. U pozadini je još i ljubavna priča između prof. Brinkmanna i medicinske sestre Christe, a kao vanjska kulisa klinike Schwarzwald poslužila je takozvana Carlova zgrada, dio bolničkoga kompleksa u Glottertalu blizu Freiburga. Kao vanjska kulisa kuće obitelji Brinkmann poslužio je Zavičajni muzej Hüsli u Grafenhausenu.

U prvome nastavku prof. Klaus Brinkmann postaje ravnatelj klinike Schwarzwald, u kojoj radi i njegov sin Udo, s kojim je u zategnutim odnosima. Friedhelm Hensle, bezobzirni vozač automobila, skrivi prometnu nesreću i završi u klinici Schwarzwald. Profesor Brinkmann u dramatičnoj operaciji spašava život kćeri utjecajnoga tvorničara. Serija je imala tri sezone i 73 nastavka, autor joj je i duhovni otac joj Herbert Lichtenfeld, a producent Wolfgang Rademann.


Foto: Press
PBZ

Slični članci