Make your day different

Logo Cover

Sanja Vejnović izdala je prvu kuharicu kul naslova ‘Iz moje kuhinje, s ljubavlju’, sjajnu uputu kako dobro, kreativno (i zdravo!) pripravljati jela kod kuće

Sanja Vejnović, akademska (i nagrađivana!) glumica koja se prije desetak godina našla i na popisu najljepših glumica iznad 40 godina uz Jennifer Aniston, Elizabeth Hurley, Naomi Watts, Nicole Kidman, Salmu Hayek i Monicu Bellucci, nije samo glumački talentirana. Ova svestrana glumica odlična je i kuharica. Upravo je lansirala svoju prvu ‘Iz moje kuhinje, s ljubavlju’.

Prva kuharica ‘Iz moje kuhinje, s ljubavlju’ 59 – godišnje glumice Sanje Vejnović jako je svrhovita uputa kako dobro, djelotvorno i nadasve zdravo pripravljati jela kod kuće. U ova vremena onečišćenja prirode, a nažalost i duha, ovo zdravo upravo postaje imperativ. Nasljeđe i tradicija ugrađeno je u svaki početak kuhanja.

Onaj koji nije zavolio bakinu kuhinju, koja je bila pouzdan temelj kuće, pa poslije toga maminu, teško će biti inovativan i dobar kuhar. Tako je i s našom kuharicom. I Sanja u nekim receptima priziva naslijeđeno kuharsko umijeće pa joj se recept zove Mamina šalša od pomidora. Takvo pozivanje na vlastite kuharske korijene osobito prirasta srcu.

Recepte prate izvrsne fotografije. Nije čudo, jer snimio ih je još jedan umjetnik. Goran Mećava, prema profesiji filmski snimatelj, i više nego pozvan da ih fotografira, a uz to česti i dugovječni kušač Sanjinih jela, i suprug. Jako se veselim opet sjesti za Sanjin stol, stoji u predgovoru Radovana Marčića.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanjic (@sanjavejnovic)

Sanjina knjiga recepata ima inovativni početak. Kako je vrlo profesionalno posložena prema pravilima takve vrste knjiga, i ona počinje s onim što se u kućama prvo poslužuje na stolu – juhom. No, njezine su juhe cjeloviti obroci. Uz njih, da bi stvarno bile cjelovit objed ili večera, stoje dodaci (krekeri, focaccie, gözleme…).

Nisu tu samo juhe kao obroci, u nastavku prvoga poglavlja knjige slijede salate kao obroci. Opet maštoviti, slasni recepti za nešto tako jednostavno kakvim smatramo salate. Da nam odmah otvore tek.

Uostalom, kao redom sva jela u ovom libru. Da je Sanja Vejnović itekako ozbiljna kuharica, svjedoče recepti o tijestima i tjesteninama. Ona ih, naime, mijesi sama, a to će reći da nisu kupovna. Ta zapravo i ne tako složena kuharska radnja još jedanput svjedoči o njezinoj predanosti kuhanju, o marljivosti i volji, ali opet i želji da je to što priprema zdravo.

O kreativnosti Sanje kao kuharice govore i njezina slatka jela. U njihovoj pripremi uvijek se teži preciznosti i strogom poštovanju mjera. Sanja se u pripravi kolača, uz tu nužnu osnovu, odvažila zaći u gotovo novo polje slastičarstva. Ona kombinira postojeće recepte u novu inovativnu slasticu, baš kao da je artisan pastry chef kakve najfinije slastičarnice.

Poznato je i tu nema dvojbe – kad znate napraviti ukusan kolač, onaj od kojeg svima rastu zazubice i od prvog zalogaja izaziva ugodu i ushit, onda ste nesporno i zauvijek dokazano dobar kuhar.

Kako su umjetnici odreda kreativni i puni ideja, onda je ono čega se prihvate, uz profesiju, obično vrlo uspješno.

To drugo veliko umijeće, koje se može usporediti s umjetnošću, Sanjino je kuhanje. Ova se knjiga obraća entuzijastima koji vole kuhati.

Na vrlo lijep i nenametljiv način potiče na kuhanje. Svaka knjiga je izražavanje stajališta, svjetonazora, ali i potreba da se čitatelja uputi u nešto, možemo reći i da educira.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanjic (@sanjavejnovic)

Foto: Promo/Goran Mećava

 





Slični članci