Make your day different

Logo Cover

Sanja Benco u intervjuu za Cover Style otkriva tajnu svog poslovnog uspjeha u ‘svijetu muškaraca’, ali i kako pronaći balans između privatnih i poslovnih obveza

Sanja Benco jedna je od onih inspirativnih žena, visoko pozicioniranih i cijenjenih u svojoj industriji, koja uspješno balansira između poslovnog i privatnog života, žena koja ruši stereotipe. Uspješno. Sanja Benco iznimno je lijepa i njegovana žena. Njezine odjevne kombinacije jedinstvene su estetike i nikad ne prolaze nezamijećeno, uvijek su birane pažljivo i sa stilom, ne robuje modnim trendovima, i uvijek – baš uvijek izgleda kao da se ne trudi previše. Na ovaj način modni svijet najčešće opisuje Francuskinje pa ne čudi da se – slučajno ili ne – ova diplomirana ekonomistica posljednjih deset godina pronašla u Oktal Pharmi na funkciji direktorice i voditeljice upravo francuskog Pierre Fabre zastupstva za cijelu regiju. Riječ je o farmaceutskoj kompaniji najpoznatijoj u svijetu po svojim dermatološkim brendovima, prvenstveno Eau Thermale Avène, kao i drugim brendovima koji su se već jako dobro pozicionirali u ljekarnama, kada se radi o osjetljivoj koži. I da, divan je sugovornik.

Sanja Benco danas se može pohvaliti impresivnom karijerom i poslovnim rezultatima. Svoj je profesionalni put započela prije tridesetak godina u veledrogeriji, potom u Krka farmi i Plivi, gdje se zadržala dugi niz godina na funkciji direktorice prodaje. I tada je već bilo sasvim jasno da u svom poslu uživa. Premda su joj često kovčezi spakirani jer je poslovne obveze nerijetko vode izvan hrvatskih granica, najčešće u zemlje regije i Francusku, Sanja Benco naučila je uspješno balansirati između poslovnih i privatnih obveza. Danas je majka dviju kćeri, mladih žena koje su se pronašle u svojim profesijama, Petra u pravu, Nikolina u medicini.

U intervjuu za lifestyle portal Cover Style, u novom serijalu ‘Žene u biznisu – ostvareni snovi’, progovorila je o svojim profesionalnim počecima, danima kad nije znala ‘što zapravo voli’, ali i životu liderice, kako izgledaju njezini poslovni dani na tako visokoj (liderskoj!) poziciji farmaceutske tvrtke koji ponekad nemaju svoj početak i kraj, kroz koje je naučila i to da sva snaga leži u dobrom timu.

Spadate li među one žene koje beskompromisno slijede svoje snove?

– Ne mogu reći da beskompromisno slijedim svoje snove, jer sam se ipak kroz život uvjerila da bez prilagodbi i drugačijeg pogleda na stvari često lupim o zid, ali svakako i dalje stalno sanjam…

Koliko ima istine u tvrdnji da ‘kada radiš ono što voliš, zapravo ne radiš’…?

– Nisam u početku znala što točno volim. Počela sam raditi ono što je tada bilo ponuđeno i dostupno te se konstantno prilagođavala, rasla, učila od svih oko sebe, stvarala neki svoj način rada koji odgovara mojoj osobnosti – zapravo tako nastaje osoba kojom ste zadovoljni unutra, a time i poslom koji radite. Odabir je na nama. Ja sam odabrala voljeti ono što radim. I zato je moja istina: radim ono što volim, tako da često imam osjećaj da zapravo ne radim, nego živim ono što volim!

Koji je trenutak bio ključni u vašoj karijeri, onaj u kojem ste se zaljubili u posao kojim se danas profesionalno bavite?

– Puno takvih ‘ključnih trenutaka’ je bilo, jer u trenutku kada se događaju vi zapravo niste svjesni da su to ključni trenuci. Ali, svaki na svoj način ostavi neki trag i zapravo se zaljubljujete u posao jer ste nešto novo savladali, jer ste stvorili neke nove poslovne odnose koji su vam pomogli ostvariti super rezultate, jer ste još nekoga inspirirali i podučili, nekome dali povjerenje i dobili ono njihovo natrag!

Opišite nam ukratko kako uopće izgleda posao na jednoj tako visokoj poziciji farmaceutske tvrtke, kako izgleda vaš radni dan?

– Ako nisam na putu zbog regionalnih odgovornosti ili obilaska kupaca, započinjem dan u uredu ‘jutarnjom kavom’ – svi u mom timu već znaju da je to zapravo jutarnji kolegij jer prođemo follow up na jučerašnji dan ili razdoblje, te dogovorimo koji su prioriteti dana. Puno više svi dobijemo u neobaveznom okruženju jer ljudi lakše izraze svoje mišljenje, daju prijedloge, ali i lakše preuzimaju odgovornost. Zatim slijede sastanci ili mailovi prema kupcima, principalu, dobavljačima raznih usluga, agencijama, interne obveze prema kolegama i nadređenima.
Nastojim uvijek biti maksimalno na raspolaganju svojim ljudima, posebno curama na terenu, jer upravljanje ljudima/timom smatram svojom najvažnijom odgovornosti u danu.
Najčešće ostajem u uredu nakon svih jer se tada još posvetim zaostalim mailovima, izvještajima, projektima koji nisu bili prioritet tog dana.

Koliko biti menadžer znači voditi ljude i znati dobro postaviti uloge u timu? Koja je vaša formula?

– Istina je da biti menadžer znači prvenstveno voditi ljude, ali i koordinirati sve procese, znati odrediti prioritete, donositi odluke, preuzimati i davati odgovornost, mentorirati i motivirati.
Ako uspijete odabrati prave ljude za pravu ulogu u timu odradili ste pola posla, a drugu polovicu ako uspijete motivirati svakoga od njih tako da mu ta odgovornost bude ‘nagrada’ i da želi rasti s tom ulogom – mislim da je to formula, ali naravno uvijek se prepriječe okolnosti na koje nemate utjecaj.
Jako mi je važno da svi u mom timu osjete i znaju da sam ja dala sve od sebe da njihova uloga bude najbolje ‘odigrana’, iako se i ne odigra onako smo zamislili.

Farmaciju završi preko 90 posto žena, ali i dalje su većinom muškarci na vodećim pozicijama u toj branši. Kako to tumačite?

– Istina, ali se vide promjene s mlađim generacijama, na neke moje prijateljice koje vode ozbiljne Pharma kompanije sam izuzetno ponosna! Nemam baš neko tumačenje osim možda da su ti muškarci pametno birali žene za niže pozicije prema kojima su delegirali najveće odgovornosti (ha-ha)
Kako sam ja, kao ekonomist i žena, zalutala u Pharma branšu preko financija, zahvalna sam zapravo svim ženama i muškarcima na vodećim pozicijama koji su mi tu odgovornost delegirali i od kojih sam puno naučila.

Koliko je danas važno poznavanje društvenih mreža i vjerujete li dugoročno u posao Influencera?

– Jako je važno poznavanje društvenih mreža, ali još važnije je bilo prije 7, 10 godina. Danas to više ne radi takvu veliku razliku kao kada je bio boom, sada je na neki način to ‘normalno’.
Influenceri su uvijek postojali (ali ih nismo tako zvali) i uvijek će u nekoj mjeri postojati. Utjecaj na ljude oko sebe, svoju skupinu, su oduvijek imali određeni ljudi, svi smo mi gledali/slušali nekoga i pokušavali ili ih imitirati ili slušati njihove savjete, ili se oblačiti kao oni.

Danas sve više vremena provodimo na poslu. Na koji ste način uspjeli pronaći balans između poslovnih i privatnih obveza?

– E, to je jedna od stvari koju danas bez problema uspijevam! Ne žurim doma s posla kao moje mlađe kolegice, radi svih mogućih ‘dječjih obveza’. Danas imam dovoljno vremena za druženja s prijateljima, odlaske k frizeru, na masaže, vježbanje, za kućanske poslove, uživanje u kinu ili kazalištu, pa čak i za povremena ljenčarenja uz društvene mreže tražeći zanimljive recepte, beauty savjete dermatologa, nove kolekcije …

Savjet koji ste dali svojim kćerima kada je stigao njihov trenutak ulaska u ‘svijet odraslih’?

– Budite neovisne, dostojanstvene, ženstvene. Ostanite svoje, jedinstvene ste i predivne! Poštujte uvijek druge i različite, ali ne mijenjajte svoje korijenje radi drugih! Pazite jedna na drugu, a mama vas uvijek voli najviše na svijetu!

Zastupnica ste brendova poznatih po ‘čistim’ formulama prilagođenim i najosjetljivijoj koži – koje biste proizvode preporučili baš svakoj ženi?

– Sretna sam što imam na izbor široku paletu najkvalitetnijih dermokozmetičkih proizvoda, te bih svim ženama preporučila najbolju SPF zaštitu Avene Sun te svakako Avene Cicalfate kremu za svaku kućnu ljekarnu.

Kako izgleda vaša dnevna i noćna beauty rutina?

– Nakon buđenja umijem lice dobro natopljenom blazinicom Avene termalnom vodom, pa odmah zatim nanesem serum (Avene Hydrance Boost ili Adermaa Biology Hyalu serum), na serum prvo nanesem SPF proizvod (Avene Sun fluid 50+ ) onda kombiniram dvije varijante – kako koji dan ( hidracija ili antiage ) Tolerance Hydra 10 kremu ili dnevnu antiage Hyalurone Active B3 kremu. Lice ujednačim tekućim puderom Couverance br.3 i tada je spremno za lagano šminkanje ‘bronzerom’ Couverance mozaik Healthy Glow.  Prije odlaska na spavanje make up uklanjam s lica Avene Tolerance losionom, zatim ponovno nanosim na lice serum pa Ducray Melascreen photo aging noćnu kremu. U jesensku rutinu spremam se uvrstiti i Melascreen koncentrat.

Što se sve ‘pod obvezno’ nalazi u vašoj kozmetičkoj torbici, a kakvim proizvodima tu nije mjesto?

– Obavezno su tu Couverance maskara, 3 ruža (Chanel, MAC i Kiko), svi su neke nude roza nijanse. Tu je i olovka za usne, mozaik puder Couverance Healthy glow, kist za šminkanje, Cicalfate, pinceta, rašpica za nokte, par flastera, par ibuprofena, ziherica, mali Shiseido Zen parfem, škarice, te mali Klorane suhi šampon za kosu i par gumica za kosu.
Nemam nikada umjetne trepavice (umetke), spužvicu za šminkanje, eyeliner i uvijač za kosu

Što biste savjetovali mlađim naraštajima, ženama koje žele biti uspješne menadžerice ?

– Hrabro prihvatite svaki posao na početku, naučite da je svaka pohvala napredak ali je i svaka pogreška škola, mijenjajte se i prilagođavajte potrebama posla ali još više se trudite pronaći područja u poslu ili posao koji možete prilagoditi svojoj osobnosti (onda ćete s lakoćom raditi), ulažite u kvalitetne poslovne i prijateljske odnose. Oni će vam jednoga dana biti najvrijedniji.

U čemu Sanja uživa kad ne radi?

– Uživam u druženju na kavi sa frendicom, uživam u kuhanju i ugošćavanju svoje obitelji i prijatelja. Veliki sam gurman i uživam fino ‘papati’ i piti. Uživam i na putovanjima u daleke zemlje gdje svaki put iznova upoznam neku novu kulturu, ljude, načine života i običaje, prirodne ljepote.
Ma uživam i svaki dan nakon posla u svom miru, činjenici da su svi moji bliski zdravi i dobro, u trenucima kada smo nas tri (kćeri i ja) zajedno i samo čavrljamo u kuhinji. Ali uživam i u dobrim partyima s prijateljima, gdje se rasplešem i opustim.

Napisala: Sandra Njavro
Foto: privatni album
*Intervju je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz programa poticanja novinarske izvrsnosti.

Slični članci