Make your day different

Logo Cover

Sandra Njavro: Kako sam u ‘novom normalnom’ razmazila sebe (i djecu!), zaobišla nepisana pravila i spoznala da je za sreću potrebno malo….

Ja svojoj djeci više ne moram čitati bajke. Dovoljno su odrasli. Na redu su neke druge priče, one proživljene i sa sretnim krajem, u koje želim da vjeruju dok ih život ne snađe. A bude. ‘Putovati znači živjeti..’, jedna mi je od dražih misli danskog pisca Hansa Christiana Andersena, čija su književna djela obilježila njihovo, ali i moje, djetinjstvo. A mi smo, kao i većina, prestali putovati zbog pandemije koronavirusom, ‘spašavanja’ poslova i egzistencije pa mi se nekako čini da ‘putujemo’ samo kroz filmove, a ona predivna i skrovita mjesta ‘živimo’ samo kroz objave ‘omraženih’ Influencera, generacije nastale u ‘novom normalnom’ koju ne razumiju samo oni koji su zapeli u nekoj davnoj prošlosti.

U ovom ‘novom normalnom’ odlučila sam izaći iz klišeja, ne pokleknuti histeriji koja je uvijek prisutna pred početak školske godine, a sada naročito jer se danima prije pričalo i pisalo samo o tome kako će biti organizirana nastava, nadasve hoće li djeca u svojim školama biti sigurna, i kako će im se mjeriti temperatura prije odlaska na nastavu ako su u to doba roditelji na poslu.

Sama pomisao na ‘online’ nastavu tijekom ljeta dovodila bi me do ludila jer, priznajem, o fizici nemam pojma, a nisam ni strpljiva učiteljica. Iako sam ‘najbolja mama’ tvrde moja djeca, za ona tuđa mišljenja, ponekad i maliciozna jer ne ‘igram po tuđim pravilima’, davno mi je prestalo biti važno.

Dakle, da ne duljim. Svi ti ‘strahovi’, dileme i trileme, koje bi me neupitno snašle vikend prije nego će se oglasi prvo školsko zvono odlučila sam staviti na ‘hold on’, i da – otputovati. Razmaziti sebe i svoju djecu, lucidno uživati u činjenici kako smo, eto, nespremni za sve izazove koji nas čekaju, a koje ionako ne možemo predvidjeti.

 
 
Sandra Njavro

Jedina histerija, koja me snašla pred odlazak na put, bila je poslovna. Dok sam pakirala djecu i sebe istodobno sam obavljala desetke telefonskih razgovora, odgovarala na mailove, pa kad smo napokon sjeli u auto shvatili smo kako Leonu nismo ponijeli kupaće i svi troje istodobno prasnuli u smijeh. Podsjetilo nas je to kako smo u sličnom ‘filmu’ nakon potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb na pola puta prema moru otkrili da smo Luki zaboravili zimsku jaknu, a puhala je orkanska bura. Unatoč tim sitnim nespretnostima koje živim kao samohrana i (pre)zaposlena majka, i dalje se optimistično tješim kako ćemo se jednom smijati ‘anegdotama’ koje to baš i nisu bile u realnom vremenu.

 

Naše odredište bilo je udaljeno svega tri sata vožnje od Zagreba. Falkensteiner Resort Punta Skala u Petrčanima nedaleko od Zadra, govorili su mi mnogi, s magičnim pogledom koji puca na more na prvu izaziva uzdah oduševljenja, a decentan i impresivan interijer Hotela & Spa Iadera – hrani dušu. I bili su u pravu. Danas znam!

  Advertisement
  Advertisement
Falkensteiner Hotel & Spa Iadera

Dočekala nas je prostrana soba u divnim mediteranskim bojama, večera koja je postala senzacionalan doživljaj, vrhunska usluga, potom prostrani AcquaPura Spa i sve wellness divote o kojima sam samo mogla sanjati prethodnih mjeseci. Odmah je bilo jasno da smo pronašli svoj komadić mira i raja!

Već prvi dan upoznala sam divnu Slađanu Sudar, Cluster Marketing Managericu Falkensteiner Resort Punta Skala, koja mi je poput strpljive učiteljice (ne one s početka ovog teksta!) otkrila sve one male tajne zbog koji se Falkensteiner Punta Skala razvila u sportski i ekološki resort s jedinstvenim ponudom u Hrvatskoj. Na čak šest tisuća četvornih metara, posjetitelji mogu uživati u čak 17 prostorija za različite tretmane, tri privatna Spa suita, vodenom svijetu sa šest bazena, saunama, od kojih i jedinstvena panoramska, smještena ispod zemlje, odakle se pruža prekrasan pogled na zadarski arhipelag.

Stoga ne čudi što su brojni slavni sportaši odabrali upravo Punta Skalu za svoje profesionalne pripreme, ali i privatni odmor. Svake godine tradicionalno prvenstvo u triatlonu, Zadarhalf triatlon, koje se održava sedmu godinu zaredom, ovdje dovede brojne zaljubljenike u sport, i to ne samo profesionalce, već i njihove obitelji, što ovaj resort čini idealnom destinacijom za čitavu obitelj, doznala sam u prvim satima boravka na mjestu koje mogu opisati u samo jednoj riječi – zen.

Djeca su mi jednostavno nestala. Pa je tako u šali nastao i hashtag #gdjesumidjeca koji sam svako malo, poput mantre, ponavljala dok sam upijala divotu najljepšeg zalaska sunca, koju je za života i slavni američki redatelj Alfred Hitchcock opisao – najljepšim. I doista bio je u pravu kada je rekao da Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu.


Stoga nisam propustila tijekom boravka prošetati ovim tri tisuće godina starim povijesnim gradom draguljem i vidjeti Pozdrav suncu, impresivno umjetničko djelo s tri stotine višeslojnih staklenih ploča, postavljenih u promjeru 22 metra u ravnini rive koje nakon ispraćaja suncu zasvijetle najljepšim bojama. Osjećaj je uistinu fantastičan.

Moju su djecu ‘lockdown’ i online nastava podučili nekim novim vještinama – vještom snalaženju. Simpatičnog vozača ‘golf cart-a’ ljubazno su zamolili ( čitaj: uvjerljivo uvjeravali da je to nužno potrebno!) da ih svako malo vozi iz Hotela Iadera u Hotel Diadora, gdje se nalazi najveći vodeni tobogan, a ponekad i više od toga. I svako su se malo vraćali prepuni novih dojmova. Koja su, naravno, prepričavali istodobno, i u sav glas.

Family Hotel Diadora

 

 

Leon Radaković

 

Luka Radaković

Tako je Leon napravio svoje prve samostalne metre vožnje, a Luka ovladao trikovima kako hodati po vodi. Ono što je, pak, mene oduševilo, a što bi svakako preporučila svakoj zaposlenoj ženi, onoj kojoj su dani prekratki za sve obveze koje moraju obaviti, ali i onima koje se teško nose sa stresom su 5 apsolutno impresivne usluge, koje se moraju doživjeti. Ali baš – da!

1. Najveći Spa u Hrvatskoj

Elegantno, prostrano i ugodno okružje AcquaPura Spa na 6000 kvadratnih metara oduševit će vas s čak 17 prostorija za različite tretmane, tri privatna Spa suita i više relax prostorija, u kojima se poslužuju opuštajući čajevi te suho i svježe voće nakon tretmana. Tu su i vodeni svijet sa šest bazena, od kojih je jedan bazen s morskom vodom, sauna svijet s jedinstvenom panorama saunom smještenom ispod zemlje s prekrasnim pogledom na zadarski arhipelag, slanom saunom, BIO saunom, herbal finskom saunom te moderna interpretacija turskog hamama. Tu počinje spa avantura!

2. Krenite od hamama

Divna, tajnovita kultura kupanja porijeklom iz starog Orijenta ovdje je poseban užitak. Arapska riječ hamam znači grijanje i kupanje te simbolizira opuštanje, osjećaj ugode i čistoću. U hamamu se tijelo i duh regeneriraju u blagoj toplini i na nježnom svjetlu. Ogrnuti samo u pestemal, tradicionalnu hamam maramu, može se uživati u peelingu tijela s lokalnim prirodnim sastojcima poput smilja, lavande, morske soli i pomoću specijalne rukavice kese i masaži toplom sapunicom.

3. Za ljubitelje nordijskih tretmana

Ljubitelji sauna moraju isprobati Aufguss – senzualnu tehniku vrtloženja zraka koja uključuje vizualni doživljaj, divan osjećaj na koži i podražaj mirisom, dok instrumentalna glazba prati koreografiju. Majstor Aufgussa u saunu donosi drvenu posudu sa snježnim kuglama natopljenima prirodnim esencijalnim uljima. Kada počne glazba i na vruće kamenje postavi prvu snježnu kuglu – počinje show. Ritmičkim pokretima ručnika i rukom usmjerava vruću i mirisnu paru, koja nastaje od otopljenih kugli, prema kupačima, stvarajući intenzivan multisenzorni doživljaj.

4. Sklad i harmonija čiste vode

Tek kada su naše stanice optimalno opskrbljene vodom i zrakom osjećamo se snažno i zdravo. U AcquaPura Spa svijetu glavnu ulogu ima voda. Ona je eliksir života prožet senzacionalnim učincima. Potiče prokrvljenost, aktivira izmjenu tvari i igra glavnu ulogu u blagostanju organizma. Čista jadranska voda, poznata po svojoj jedinstvenoj kvaliteti i vitalizirajućim sastojcima temelj je tretmana za tijelo i lice. Piling na bazi morske soli, tretmani od lavande i ružmarina, bazeni punjeni desaliniziranom morskom vodom – Punta Skala je ekološki resort gdje se uvažava i poštuje sklad i snaga prirode.

5. Aktivni odmor

Ljubitelje aktivnog života oduševit će vanjski sportski centar sa sedam teniskih terena i terenima za mini golf, nogomet, košarku, odbojku, badminton, dva padel terena i dva terena za odbojku na pijesku. Izgradnjom novog sportskog kompleksa resort će dobiti i profesionalni fitness centar na 500 m2, prostorije za jogu i vježbanje, sportski bar, rent a bike stanicu uz teniske i ostale terene.

Uz sve spomenuto u Falkensteiner Punta Skala resortu uživali smo u pravom odmoru, u mediteranskom štihu. Onom gastronomskom kojem je na kraju dana najteže odoljeti, a koji mazi i najzahtjevnija nepca.

Mediteranska prehrana dokazano je najzdravija prehrana na svijetu. Riba, voće, povrće, najbolje maslinovo ulje na svijetu i, dakako, sve uvijek pripremljeno svježe i sezonski, temelj je mediteranske prehrane i razlog što su narodi koji ju prakticiraju zdravi i mladoliki. Tako goste u resortu čekaju gastro delicije na tanjuru, pripremljene upravo kako nalažu ‘zakoni’ najzdravije kuhinje svijeta, one mediteranske.

Mi se ovdje vraćamo sigurno. Čim se ‘isprazne baterije’ koje su sad dupkom pune! Jedino što će mi treba je slobodni vikend.

Do čitanja,

Sandra Njavro

Više o ponudama potražite na:  www.falkensteiner.com/hr/punta-skala

Foto: Falkensteiner Hotels&Residences/Unsplash/Cover Style

Slični članci