Make your day different

Logo Cover

Ruanda: Raj na zemlji stvoren za sve one koji sanjare o avanturi…

Ruanda, ta srednjoafrička država smještena u Jezerskoj regiji, ističe se po svojoj gustoj naseljenosti. Na prostoru manjem od Hrvatske (26 338 km2) smjestilo se skoro 10 milijuna ljudi. Iako malena, ovo je zemlja burne povijesti i mnogobrojnih prirodnih ljepota, a jedna od najznačajnijih atrakcija je nacionalni park Volcanoes (doslovni prijevod bio bi Vulkani). Naš Savjetnik za putovanje vodi vas kroz egzotične predijele koji jednostavno pozivaju na avanturu!

Na površini od 160 kvadratnih kilometara u sjevernom dijelu Ruande, dio je velikog vulkanskog područja Virunga koji obuhvaća Nacionalni park Virunga i Nacionalni park Uganda.

 

Ruanda
@corrine_t

U početku je ovaj park bio maleno područje oko Karisimbi, Mikeno i Visoke vulkana koji je bio osnovan kako bi se zaštitilo planinske gorile kojima je zbog krivolova prijetilo izumiranje. Godine 1929. park je proširen u Ruandu i tadašnji belgijski Kongo. Godine 1967. američka zoologinja Diane Fossey, koja je provodila istraživanja planinskih gorila u šumama Konga, pobjegla je od nesigurnosti i utemeljila svoju istraživačku bazu na mjestu između vulkana Visoke i Karisimbi koja je kasnije postala poznata kao Karisoke istraživački centar.

A post shared by Andrew Harper (@harpertravel) on

Predvodila je kampanju za zaštitu planinskih gorila i mobilizirala sredstva za borbu protiv krivolova na ovom području, borbu koju je vodila do svog ubojstva 1985. godine. Pokopana je u istraživačkom centru pored groba njezine omiljene gorile Digit. Park je i dalje trpio zbog posljedica krivolova, unatoč svim naporima za zaustavljanje te prakse. Početkom 1990-ih godina park je postao bojno polje u ruandskom građanskom ratu koji je paralizirao turističke aktivnosti do 1999. godine.  2005. godine, s ciljem jačanja i očuvanja populacije gorila a ujedno i turizma u nacionalnom parku, Ruanda je uvela godišnju svečanost davanja imena malim bebama gorilama – ‘Kwita Iziina’, koja je polučila velike rezultate u prezervaciji gorila.

Ruanda
@indi_bilkhu

U ovom parku smjestile su se planinske gorile (Gorilla beringei beringei), zlatni majmuni (Cercopithecus mitis kandti), točkasta hijena (Crocuta crocuta), bivoli (Syncerus caffer), slonovi i dr. Park također ima 178 vrsta ptica, uključujući barem 29 endema.

Ruanda
@matias_salo
Ruanda
@yellowzebrasafaris

Upravo se tamo smjestio luksuzni eko resort Bisate Lodge daje svježi zaokret tradicionalnoj arhitekturi u Ruandi. Dizajnirao ga je studio Nicholas Plewman Architects, a sastoji se od šest objekata koji su se smjestili pored ondašnjeg vulkanskog brda i nacionalnog parka Volcanoes. Dizajneri su inspiraciju pronašli u kraljevoj palači u Nyanzi. Tako su sami interijeri fuzija tradicije i kulturološke i autohtone povijesti Ruande.

Ruanda
@krislajeskie

‘Kultura, u formi tradicionalne arhitekture, zanata i vjerovanja je ukomponirana u dizajn i interijer.’ – rekao je Keith Vincent, vlasnik Wilderness Safaris grupacije.

Svaka vila ima svoj luksuzni dnevni boravak, spavaću sobu kao i sve ostale prostorije koje su potrebne za ugodan smještaj, a nastambe su smještene oko centralnog vulkanskog brda.

Ruanda
@ashworthafricasafaris

Svaka prostorija preslikava ruandinu kulturu koja je oslikana u tkaninama i namještaju. Lokalna kultura je utisnuta u svaki djelić prostorije koji obiluju geometrijskim uzorcima i interijerom dekoriranim s raznobojnim uzorcima.

Lusteri, smješteni u centralni doo dnevnih boravaka su napravljeni od recikliranog stakla emeraldno zelene boje , a ukoliko želite uživati u ovom jedinstvenom iskustvu morat ćete izdvojiti 1,400 dolara po noći.

Ruanda
@dollar_stays

Posjetitelji eko turističkog resorta mogu se družiti s gorilama u nacionalnom parku i uključiti se u avanturističke programe koji su organizirani za njihove posjetitelje.

Fotografije: Instagram
Autor: Travel Advisor
PBZ

Slični članci