Proljeće je stiglo i donijelo mnogima omiljeni plod – jagode. Ovo bobičasto voće puno je hranjivih sastojaka i idealna baza za pripremu raznovrsnih slastica. Ako već imate jagode kod kuće, iskoristite ih za izradu neodoljivih zobenih pločica koje pršte od aroma i tekstura…
Jagode su već stigle na tržnice i u supermarkete, a malo tko može odoljeti njihovom zovu. Riječ je o voćki koju nipošto ne biste trebali izostaviti sa svog jelovnika zbog finog okusa, ali i brojnih nutrijenata kojima obiluje.
Osim je ukusna, ova namirnica može spriječiti i nastanak raznih bolesti. Jagode su četvrte po redu voća što se tiče razine antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala povezanih s preranim starenjem i oboljenjima.

Žudite li za voćnim desertom koji ne zahtijeva puno vremena ni truda, imamo savršen recept. Isprobajte hrskave zobene pločice sa svježim jagodama kojih se teško zasititi.
RECEPT
Za podlogu i posip:
225 g glatkog brašna
120 g krupnijih zobenih pahuljica
pola žličice krupne morske soli
pola žličice sode bikarbone
185 g otopljenog maslaca
100 g smeđeg šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
Za nadjev od jagoda:
280 g svježih jagoda
3 žličice gustina
žlica svježe iscijeđenog soka od naranče
žličica naribane korice naranče
2 žlice svijetlog smeđeg šećera

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Kalup dimenzija 20 x 20 cm obložite papirom za pečenje tako da papir viri preko rubova – to će olakšati vađenje gotovih pločica.
U srednje velikoj zdjeli pomiješajte brašno, zobene pahuljice, sol i sodu bikarbonu. U drugoj zdjeli sjedinite otopljeni maslac sa smeđim šećerom i vanilijom. Spojite suhe i mokre sastojke i dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu rahlu smjesu.
Otprilike 3/4 smjese čvrsto utisnite u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite oko 12 minuta da porumeni. U zdjeli pomiješajte narezane jagode, gustin, sok i koricu naranče te smeđi šećer. Lagano promiješajte da se sve poveže.

Izvadite podlogu iz pećnice i odmah rasporedite smjesu od jagoda ravnomjerno po cijeloj površini. Preostalu smjesu prstima izmrvite po vrhu jagoda. Vratite u pećnicu i pecite još 20–25 minuta, dok površina ne poprimi zlatnosmeđu boju i posip ne postane hrskav.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi 30 minuta na sobnoj temperaturi. Zatim prebacite u hladnjak i ostavite još najmanje pola sata da se kolač potpuno ohladi – inače će se pločice raspadati pri rezanju. Narežite na kocke i poslužite.
Foto: Instagram