Pronašli smo recept koji najbolje dokazuje da ručak ne mora biti skup ni kompliciran kako bi prštao od okusa i hranjivih sastojaka. Radi se o riži prelivenoj aromatičnim umakom od mljevene junetine, povrća i graha za koju trebate izdvojiti svega 20 minuta vremena…
Crveni grah nije samo ukusan dodatak raznim jelima, već je i prava nutritivna bomba. Odličan je izvor biljnih proteina, što ga čini savršenim izborom za vegetarijance, vegane i sve one koji žele smanjiti unos mesa. Pruža dugotrajan osjećaj sitosti i pomaže u izgradnji mišića.
Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, grah poboljšava probavu, potiče rad crijeva i može pomoći u sprječavanju zatvora. Također, pomaže u održavanju zdrave crijevne mikroflore. Njegovi antioksidansi, magnezij i kalij pomažu u regulaciji krvnog tlaka i smanjenju lošeg kolesterola.

Ako žudite za nečim hranjivim, aromatičnim i prepunom proteina, ovo je recept koji morate isprobati. Riječ je o riži s pikantnim umakom od junetine i crvenog graha. Jelo također možete prilagoditi vegetarijanskoj ishrani tako da izbacite meso.
RECEPT
Sastojci:
450 g mljevene junetine
4 usitnjena režnja češnjaka
nasjeckani luk
425 g umaka od rajčice
2 žlice mljevenog kima
žlica čili praha
115 g nasjeckanih zelenih čili papričica iz konzerve
440 g (konzerva) crvenog graha
pola žličice soli
pola žličice papra

Postupak:
U tavi na srednje jakoj vatri popržite mljevenu junetinu, luk i češnjak. Pirjajte dok meso ne poprimi smeđu boju. Ocijedite višak masnoće. Dodajte preostale sastojke i ostavite da lagano krčka bez poklopca, 5-10 minuta.
Probajte umak i po želji dodatno začinite solju, paprom ili drugim začinima. Skuhajte rižu na pari. Poslužite umak od graha preko vruće kuhane riže. Po želji dodajte naribani sir, kiselo vrhnje, mladi luk i ljuti umak.
Foto: Instagram